Većina građana zaboravlja da svi oni koji nisu upisani u zemljišne knjige kao vlasnici stana, već samo u Knjigu položenih ugovora (KPU), od 1. siječnja 2013. godine neće moći prodati ili darovati svoju nekretninu.

Većina građana koji posjeduju neku nekretninu trenutačno je zaokupljena dvjema stvarima – najavljenim porezom na nekretnine i legalizacijom postojećih nekretnina. Međutim, većina zaboravlja da svi oni koji nisu upisani u zemljišne knjige kao vlasnici stana, već samo u Knjigu položenih ugovora (KPU), od 1. siječnja 2013. godine neće moći prodati ili darovati svoju nekretninu. Uoči ulaska u Europsku uniju dužni smo, naime, staviti izvan upotrebe Knjigu položenih ugovora u koju je upisana većina vlasnika u Hrvatskoj, jer EU ne poznaje dualitet zemljišnih knjiga.

Za sve zgrade do 31. prosinca ove godine nužno je pokrenuti takozvani postupak povezivanja, odnosno prenijeti sve vlasnike iz KPU-a u zemljišnu knjigu, koja će ulaskom u Europsku uniju biti jedini važeći dokument. Spomenuti postupak provode upraviteljske tvrtke, a nakon njega nije potrebno provoditi etažiranje zgrade, koje bi, prema riječima upravitelja, ispalo dvostruko skuplje i kompliciranije.

Ušteda od 7.000 kuna

Postupak povezivanja provodi se na osnovi postojeće dokumentacije i dva do tri puta jeftiniji je od postupka etažiranja, ovisno o veličini odnosno površini zgrade. Recimo, etažiranje zgrade od 1.000 četvornih metara bruto površine suvlasnike stanova koštat će ukupno 15.000 kuna, dok bi za postupak povezivanja platili oko 8.000 kuna, piše Večernji list.

Problem pri procesu povezivanja je pak taj što ga se ne može pokrenuti samo za svoj stan, već za cijelu zgradu, što znači da se svi stanari moraju s time složiti. Trošak postupka financira se iz postojećih sredstava pričuve ili dodatnim uplatama, ovisno o dogovoru suvlasnika. Novost je, a koja vrijedi do 15. siječnja 2015., da će svi oni koji su svom stanu pripojili dio zgrade, ako su to napravili do 1. siječnja 1998. godine, imaju li sve dokumente i suglasnost stanara, moći i taj dograđeni dio upisati u vlasnički list.