HRVATSKA PRIČA

BESTIDNI PODUZETNIK: Od države uzeo milijune pa kupuje kuću, a radnicama na minimalcu od ožujka nije isplatio niti kune

Poduzetnik Andrej Krpina iz Benkovca vlasnik je tvrtke Control Home Management koja je, premda bez ijednog zaposlenog, prije godinu dana dobila unosan posao čišćenja 70 posto od ukupno 700 državnih ureda diljem Hrvatske, među kojima i nekoliko ministarstava.

24 sata pišu kako je Krpina u dvije godine trebao dobiti 12 milijuna kuna, a država je bila presretna jer je cijena koju je ponudio bila niža za čak 20 milijuna kuna od očekivane. No, tada su počeli problemi.

Od jutra do mraka radile za minimalac koji nisu dobile

Oko 120 čistačica koje je na brzinu angažirao, plaću su prestale dobivati već u ožujku i otad do danas nisu dobile niti lipe iako je država Krpininoj tvrtki platila sve odrađeno. Inače, čistačice nisu radile puno radno vrijeme i bile su na minimalcu. Trebale su dobiti tek 1.800 kuna.

Jedna od njih je i 33-godišnja Jelena Vladić iz Zagreba, samohrana majka 12-godišnje kćeri. Za krpininu firmu radila je šest mjeseci, od kojih tri bez plaće.

“Znala sam raditi od osam ujutro sve do ponoći. Zvale smo ga, molile za plaću, on ju je stalno obećavao, ali nije bila ništa”, kazala je za 24 sata dodavši kako se boji da bi je Krpina mogao i tužiti jer je zbog nje izgubio posao kada su odbile čistiti Ministarstvo turizma i ostale objekte koje su dužili.

Kaže kako joj je preko telefona govorio da i sebi i drugima stvara probleme i da “neće biti dobro” jer ne znaju tko je on.

“Priča se da će me tužiti i bojim se toga jer živim u podstanarskom stanu. On je noćna mora”, potreseno govori Jelena.

Tvrtka u stečaju, a Krpini kaznena prijava

Državni ured za javnu nabavu u lipnju je, nezadovoljan uslugom, raskinuo ugovor s Krpininom tvrtkom. Sindikat državnih službenika i namještenika neprestano je upozoravao da čistačice rade u nemogućim uvjetima.

Istodobno, Krpina je od države dobio više od 2,2 milijuna kuna, ali njegovih 120 čistačica nije dobilo plaće. Nedavno je FINA pokrenula stečaj nad Krpininom tvrtkom Control Home Management zbog duga od 2,3 milijuna kuna. On je, pišu 24 sata, u međuvremenu objavio oglase da želi kupiti staru kuću u širem centru Zagreba navodeći da mu treba zemljište za gradnju zgrade.

Osnovao je i novu tvrtku gotovo identičnog imena – Clean Home Management koja također nema zaposlenih.

Jelena i druge čistačice sve su to još proljetos prijavile inspektoratu i policiji i država je napokon reagirala. Iz Ministarstva rada potvrdili su za 24 sata da je protiv Krpine podnesena kaznena prijava. Prema njihovom odgovoru, on ne samo da nije plaćao radnice od ožujka do lipnja, već dio njih nije dobio plaće od siječnja.

Povratak na Net.hr