IGNORIRANJE STRUKE

‘BESPLATAN PREGLED VIDA SKUPO ME KOŠTAO’: Splićanka opasno prevarena

Optičarske radnje nerijetko, pružajući usluge besplatnog pregleda vida ako se kod njih kupe naočale, posao povjeravaju nestručnim osobama, pa je sve više onih koji se žale da im je dijagnosticirana pogrešna dioptrija, piše Slobodna Dalmacija.

“U jednoj većoj splitskoj optičarskoj radnji otišla sam na besplatan pregled vida. Trajao je samo nekoliko minuta, nakon čega su mi odmah dali dioptriju. Kod njih sam kupila naočale, i to ne baš jeftine, pa pregled nisam platila. Nakon nekoliko tjedana glava mi je pucala i naočale nisam mogla više nositi, bilo je sasvim jasno da mi dioptrija ne odgovara. Otišla sam na novi pregled, ovaj put oftalmologu. Nevjerojatno, ali umjesto plus dva, moja dioptrija je minus tri! Taj tzv. besplatni pregled u optici na kraju me skupo koštao”.

Optičar je jedno, a oftalmolog drugo – nisu jednako stručni

Priča je to Splićanke koja je jedna od brojnih koji u posljednje vrijeme upozoravaju na problem u koji su već prije oftalmolozi “upirali prstom”. U optičarskim radnjama diljem Splita, koje nude besplatne preglede vida pod uvjetom da se kod njih kupe naočale, na pitanje pregledavaju li njihove klijente optičari ili oftalmolozi, mahom odgovaraju “stručno osoblje”. Na traženje što to točno znači svi se smetu.

No da stvari ne stoje kako bi trebale tvrde upravo oni koji poznaju struku. “Poštujmo struke, obrazovanje i znanja. Reći da optičar može obaviti pregled vida jednako kao oftalmolog, jednako je usporedbi kozmetičara s dermatologom”, komentira prof. dr. sc. Kajo Bućan dodajući da bi se za takve propuste trebala gubiti dozvola za rad.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr