NEVJEROJATNA SITUACIJA

BESKRAJNA HRVATSKA PRAVNA BITKA: Njemački bračni par kupio kuću na Viru, a sada su iz nje izbačeni zbog sudske zavrzlame

Njemački bračni par Erna i Ernst Schumacher neugodno su se iznenadili kada im je poručeno da u roku od osam dana moraju isprazniti kuću koju su prije deset godina kupili na Viru jer kuća više nije njihova, a novi kupac ulazi u nju, piše Zadarski.hr .

Schumacherovi iz Ulma kuću su na Viru kupili 2006. godine za 47 tisuća eura. Odvjetnici kojima su platili da ih zastupaju rekli su im da nema straha od toga da bi se nekretnina mogla prodati nekom drugom pa nema potrebe za žurbom kada je riječ o uknjiženju. Tako nikad nisu na sudu uknjiženi kao vlasnici te kuće, što se uskoro pokazalo kao velika greška.

Prodao kuću a potom s njom vratio dugove

Joso Gržeta koji im je kuću prodao, zatim je upao u dugove, a Općinski je sud u Zadru upravo tu kuću dao na dražbu. To je bilo moguće jer Schumacherovi i dalje nisu bili na sudu uknjiženi kao vlasnici, već je to i dalje bio Gržeta, iako im je on prodao kuću.

Na dražbi ju je potom kupio Branimir Petravić iz Kutine za samo 10 tisuća eura, a potom ju stavio na prodaju za pedeset tisuća eura. U međuvremenu je Gržeta kućom koju je prethodno već prodao, vratio svoje dugove.

‘Sve bi se izbjeglo da su se uknjižili na vrijeme’

Ranije je Gržeta potvrdio da su mu Nijemci uredno isplatili novac za kuću i da je spreman posvjedočiti to, ali dodao je da mu nije jasno zašto se nisu uknjižili kao njezini vlasnici. Isto je rekao i glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić – tragična bi situacija bila izbjegnuta da su se Schumacherovi na vrijeme uknjižili kao vlasnici kuće, rekao je za zadarski.hr .

Odvjetnik je pokrenuo postupak kojim bi se zaustavila Petravićeva dražba i utvrdio stvarni vlasnik sporne kuće koju je njemački bračni par kupio prije deset godine. No i taj je pokušaj propao jer je kod drugog suca već bila pokrenuta tužba zbog nedopustivosti izvršenja ovrhe. Rješenje o ovrsi prije dva je dana stiglo u Njemačku Schumacherovima, prema kojem oni sada moraju isprazniti kuću u roku od osam dana.

Najavljuju tužbe za naknadu štete

Na rješenje o ovrsi će se žaliti njihov odvjetnik Mile Milovac, a njemački bračni par je ogorčen i umoran od ovakve zavrzlame hrvatskog pravosuđa. Rekli su i da su pokrenuli tužbe za naknadu štete protiv Gržete koji im je kuću prodao, protiv pok. odvjetnika Miše Papića koji ih je zastupao a nije ih na sudu uknjižio kao vlasnike kuće te protiv još dvije pravne osobe.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr