HRVATSKA TVORNICA CJEPIVA / Beroš najavio 'oživljavanje' Imunološkog zavoda: 'Proizvodit ćemo cjepivo u Svetoj Nedelji'

Prema Beroševim najavama, Hrvatska će imati vlastitu tvornicu cjepiva

2.6.2021.
13:50

Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš je predstavio prijedlog zaključka o planu provedbe revitalizacije Imunološkog zavoda kojim je planirana i izgradnja tvornice cjepiva. Vlada je taj prijedlog prihvatila.

Beroš je rekao da je revitalizacija proizvodnje cjepiva te drugih imunoloških lijekova u Imunološkom zavodu koji ima stoljetnu tradiciju strateški, javnozdravstveni i gospodarski važan faktor za Hrvatsku. Istaknuo je da je to posebno naglašeno u aktualnom vremenu pandemije koronavirusa.

Tvornica cjepiva bit će u Svetoj Nedelji

Beroš je ispričao više o tvornici cjepiva pa rekao da će ona biti smještena u Svetoj Nedelji.

"U skladu s predloženim Okvirom i smjernicama Plana, te revitalizacijom proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva u svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemija, samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za turističku djelatnost Republike Hrvatske te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova.

U tom cilju planira se rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na Republiku Hrvatsku, kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod, izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji  te osiguravanje isplativosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj. Za projekt gradnje nove tvornice postoji mogućnost financiranja putem Europskog fonda za regionalni razvoj, drugih EU fondova te zainteresiranih strateških partnera, s posebnim naglaskom da  Republici Hrvatskoj u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa morbila, rubele i parotitisa, velike proizvodne vrijednosti.  Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planirane proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu", kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali