NOVI RAZGOVOR

BEROŠ POŽURUJE RUSE: Pozvao ih da hitno HALMED-u dostave dokumente o Sputnjiku V, to je posljednji korak do odobrenja

Ministar zdravstva pozvao je Ruse da ubrzaju dostavu 11 nužnih dokumenata koji su HALMED-u potrebni za procjenu sigurnosti korištenja cjepiva Sputnjik V u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da je na sastanku s ruskim veleposlanikom pozvao rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o cjepivu kako bi hrvatski regulator HAMLED mogao procijeniti je li to cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito za primjenu u Hrvatskoj.

“Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije već je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima Europske komisije i Republike Hrvatske”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je moguće da se cjepivo nabavi bez centralnog odobrenja Europske agencije za lijekove i da će analiza HALMED-a zahtijevati neko vrijeme, ali da se radi o danima i tjednima, a nikako mjesecima. Jučerašnji razgovor koji je održan na inicijativu veleposlanika protekao je u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva, kazao je.

RUSKO CJEPIVO STIŽE, HRVATSKA NEĆE ČEKATI EU? RUSI POTVRDILI: ‘Danas smo razgovarali s Berošem’; Poznato kad bi mogla pasti odluka

Mora biti po europskoj regulativi

Rekao je kako su naglasili da je to moguća varijanta, ali i dodao da mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske koji determiniraju kad neko cjepivo, odnosno lijekovi mogu ući na prostor Republike Hrvatske. Napomenuo je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo dopis ruskom veleposlanstvu sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji, odnosno 11 dokumenata koja su nužna da bi ta agencija mogla procijeniti sigurnost cjepiva kako bi se eventualno koristilo u Hrvatskoj.

“Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja da nam pomognu u globalnoj borbi protiv koronavirus epidemije jer je cijepljenje, uz mjere, glavno oružje u sprječavanju širenja infekcije”, kazao je.

Napomenuo je kako su već rekli da je moguće da HALMED i bez centralnog odobrenja Europske agencije za lijekove na osnovu traženja hrvatskih zdravstvenih vlasti evoluira učinkovitost cjepiva i interventnim uvozom omogući cjepiva koje nemaju centralno odobrenje. “Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da građanima omogući sve što znanost nudi, ali je glavni kriterij sigurnost, učinkovitost i kvaliteta”, naglasio je ministar Beroš.

PLENKOVIĆ RAZGOVARAO S RUSKIM VELEPOSLANIKOM O NABAVI SPUTNJIKA; Sidorov: ‘Kako dogovorimo, tako će biti’

Sustav je financijski neodrživ

Vezano za dug prema veledrogerijama koje su ograničile isporuku lijekova bolnicama Beroš je rekao je da je to problem koji postoji već desetljećima i koji treba riješiti reformskim koracima u zdravstvenom sustavu, ali i razgovorom s veledrogerijama. Poručio je da Vlada, kao i dosad, namjerava napraviti sve da osigura neometanu isporuku lijekova građanima i u tom smislu će razgovarati s veledrogerijama.

Zaključio je da hrvatski zdravstveni sustav nije financijski održiv, a krizna godina je naglasila negativne financijske učinke zbog povećanja troškova zdravstvene zaštite kao i nabave cjepiva što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna.

‘NJIHOVO UCJENJIVANJE JE NEPRIMJERENO’: Beroš komentirao odluku veledrogerija o obustavi isporuke lijekova

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr