banner

PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI

BEROŠ POZIVA UMIROVLJENIKE DA SE VRATE, A NA BURZI 1277 MLADIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA: ‘Čekamo na posao po par godina’

‘Pozivate umirovljenike da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, a nama mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi rad ste onemogućili’

Čak 1277 zdravstvenih radnika na burzi čeka pripravništvo koje se ne raspisuje pa poručuju vlasti: “Pozivate umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina”, piše u četvrtak Večernji list.

Pozivate umirovljenike da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, a nama mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi rad ste onemogućili, ogorčeno kritiziraju predstavnici skupine okupljene na facebooku kao “Pripravnici u neizvjesnosti”, navodi dnevnik.

Riječ je o grupi od oko 1800 mladih ljudi koji čekaju pripravništvo, a među njima je čak 1277 zdravstvenih radnika: prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd.

DRŽAVA IH STOPIRA, A ONI OČAJNI PORUČUJU: ‘Čamimo nezaposleni i na pripravništvo čekamo godinama. Ako se to nastavi napuštamo Hrvatsku’

Dugo čekanje na pripravništvo

Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet.

“Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja”, opisuje Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije, ovu apsurdnu situaciju. I sama čeka pripravništvo od rujna prošle godine.

Pripravnički staž ukinut je liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine. Ministar Vili Beroš svjestan je problema, a Večernjem listu je odgovorio da su u nekoliko navrata kontaktirali Zavod za zapošljavanje kako bi odredili konkretne korake.

Čelnik Hrvatska komora medicinskih sestara Mario Gazić kazao je da je komora prepoznala je problem i prije dva tjedna pokrenula njegovo rješavanje.

UDRUGA LIJEČNIKA POZVALA SVE LIJEČNIKE KOJI SJEDE U SABORU DA SE VRATE U BOLNICE: Posebno prozvali Grbu Bujević

Povratak na Net.hr