MJESEC SVJESNOSTI / Beroš: 'Povećat ćemo odaziv na rano otkrivanje raka debelog crijeva za 20 posto'

Image
Izvor: Davor Javorovic/PIXSELL

Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak s preko 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno je i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2102 umrlih u 2021. godini.

4.3.2023.
13:07
Davor Javorovic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u subotu, u povodu početka Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, da će se u sklopu novog programa ranog otkrivanja te bolesti, koji će se provoditi u ordinacijama obiteljske medicine, u narednih pet godina odaziv povećati za najmanje 20 posto. 

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj a najveći broj oboljelih dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Odaziv na program dosad je bio svega 25 posto. Među osobama koje su napravile kućni test na krv u stolici, pozitivan nalaz je imalo njih 3,3 posto te su upućeni na kolonoskopiju. 

Beroš ističe kako reforma zdravstva uključuje i reviziju nacionalnih preventivnih programa, a naročito programa za otkrivanje raka debelog crijeva. Cilj je povećati odaziv a smrtnost smanjiti za najmanje 10 posto unatrag pet godina.

Osobe mlađe od 50 godina s visokim rizikom za rak debelog crijeva te one između 50 i 74 godine koje nisu dobile ili se nisu odazvale na poziv Nacionalnog programa, a također su visokog rizika, liječnik obiteljske medicine će direktno, putem prioritetne liste, naručiti i uputiti na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu. 

Izlječiv u devet od deset slučajeva

Rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije pa iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane da ne zanemaruju pozive i da se redovno odazivaju na preventivne preglede.

Naime, rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak s preko 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno je i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2102 umrlih u 2021. godini.

Smjernice za Oportunistički program probir napravila je stručna radna skupina u kojoj su predstavnici Hrvatskog gastroenterološkog društva sa društvima obiteljskih liječnika te Povjerenstvom za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču