BEROŠ PORUČIO: / 'Nalazimo se u kritičnom razdoblju, ali ovo nije crni scenarij. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema'

'Stvari ne smijemo prepustiti slučaju'

9.4.2020.
19:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je danas na RTL-u o eventualnom popuštanju mjera te o novim informacijama što se tiče domova za starije u Splitu, Koprivnici, Pločama i Dubrovniku. Kaže da ga je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, zvao i obavijestio o zbivanjima u Dubrovniku tj. Pločama i sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike.

"Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radimo i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno", kazao je ministar Beroš za RTL.

'To da se virus uvukao u domove za starije nije crni scenarij'

Ministar je potvrdio da je epidemiološki nalaz liječnika Bernarda Kaića o događajima u Splitu završen. Beroš kaže da je nalaz samo jedan od elemenata na temelju kojih će oni prosuđivati jer ima otvorenih pitanja na koja moraju dobiti odgovor. Istaknuo je da se nalaz nije referirao na nečiju krivnju nego da su njegov smisao epidemiološki elementi, dakle stvari vezane za širenje infekcije u domu prema djelatnicima.

Napomenuo je da je to važno za djelovanje i sprječavanje širenja virusa i da kada dobiju odgovore da će tek tada donositi odluke. Odgovarajući na pitanje je li ulazak virusa Covid-19 u domove za umirovljenike crni scenarij koji se često spominje, ministar odgovara:

"Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No, upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u populaciji."

'U mojoj glavi nema mjesta za popuštanjem mjera'

Nacionalni stožer civilne zaštite popustio je s mjerama pa su se tržnice otvorile. Odgovarajući na pitanje može li se uskoro očekivati popuštanje još mjera, Beroš odgovara da o tome ne razmišlja.

"Moram razmišljati o onom što je aktualni trenutak, o ulazu virusa u zdravstveni sustav, u staračke domove. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema i neće biti. Stožer o tome razmišlja i sigurno će se popuštati prvenstveno kada epidemiološka situacija to bude dopuštala", kazao je Beroš za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog Uskrsa koji je ovu nedjelju ministar apelira na sve građane: "Poručujem svima da poštuju mjere, neka proslave Uskrs, ali na dostojanstven način, u uskom obiteljskom krugu poštujući sve mjere jer je to najbolji način prevencije."

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali