PROJEKT EBOLNICE

BEROŠ ODOBRIO MILIJUNSKI POSAO TVRTKI KOJA SE BAVI I CVJEĆARSTVOM: Biznis im sad cvjeta, a prije natječaja su zarađivali ‘siću’

Tvrtka Nevada pod predmetom poslovanja u sudskom registru redom ističe kako se bave aranžiranjem cvijeća i izradom cvjetnih aranžmana od umjetnog i živog cvijeća te ostalih dekorativnih materijala

Ministar zdravstva Vili Beroš je svojim potpisom odobrio milijunski posao na projektu eBolnice tvrtki koja se, između ostalog, bavi i cvjećarstvom, piše 24sata. U srpnju 2020. Ministarstvo je raspisalo natječaj za “usluge izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije (Grupa A) te usluge stručnog koordinatora” Grupa (B) u ovom projektu.

Bez PDV-a, procijenjena vrijednost Grupe A iznosila je 3,36 milijuna kuna, a samo je jedna ponuda došla na natječaj, potvrdili su za 24sata iz Ministarstva zdravstva. Na natječaj se javila zajednica ponuditelja sastavljena od dvije firme – Dimeros i Nevada.

TVRTKA KOJA JE RADILA CIJEPISE UZELA I POTICAJE ZBOG KRIZE: Iako su imali veliki rast u 2019., dobili su 90.000 kn za radnike

Tvrtka koja se bavi svim i svačim

Oni su ponudili 10.000 kuna nižu cijenu, dakle 3,35 milijuna kuna, odnosno 4,19 milijuna kuna s PDV-om. Pregledom poslovanja dviju spomenutih firmi može se primijetiti neobičan detalj. Primjerice, u sudskom registru piše da se Dimeros bavi savjetovanjem u vezi poslovanja, računalnim i srodnim djelatnostima, uslugama informacijskog društva itd.

Istaknuli su na svojim službenim stranicama da su ovlašteni zastupnik Malwarebytes sigurnosnih programa za Hrvatsku te da sudjeluju u biznisu modeliranja poslovnih i informatičkih projekata. Godinu dana prije apliciranja na natječaj, prema servisu Poslovna Hrvatska, uprihodovali su 2,85 milijuna kuna, dok su im u 2018. prihodi iznosili 2.21 milijun kuna.

Tvrtka Nevada, s druge strane, pod predmetom poslovanja u sudskom registru redom ističe kako se bave aranžiranjem cvijeća i izradom cvjetnih aranžmana od umjetnog i živog cvijeća te ostalih dekorativnih materijala. K tome, naveli su da se bave i uređivanjem interijera cvijećem i ukrasnim biljem, oblikovanjem vrtova i dizajniranjem.

Prema pisanju 24sata, tek od 15-og mjesta u predmetima poslovanja istaknuto je pružanje usluga informacijskog društva, istraživanja tržišta, promidžbe, ispitivanja javnog mnijenja, računalne i srodne djelatnosti, izrada, dizajniranje i održavanje internetskih stranica, savjetovanje u vezi poslovanja i upravljanje, proizvodnja elektroničkih ploča i elektroničkih komponenti…

A ŠTO ĆE SADA REĆI BEROŠ? Ericsson i IN2 demantirali demanti Ministarstva: ‘Nemamo nikakve veze s platformom Cijepise’

Rade kao i aranžeri sala za svatove

Ono što treća stavka podrazumijeva jesu usluge aranžiranja i dekoriranja od kojih između ostalog izdvajaju uređenje prostora za svadbene i druge svečanosti. Ističu da je tu i aranžiranje i dekoracija stolova za mladence i goste, profesionalne balkonske dekoracije, najam ukrasnih košara za zahvalnice i cvijeće.

Istaknuli su da “pružaju nešto neobično, posebno, što će zadiviti svakog gosta”. Zadnju stavku su popratili i galerijom cvjetnih aranžmana među kojima se ističe jedna sa sajma vjenčanja. Na njoj s buketom cvijeća pozira bivša misica Aleksandra Grdić.

Prema Poslovnoj Hrvatskoj, firma Nevada, nema zaposlenih. Tijekom godine prije prijave na natječaj imala je prihod od tek 1100 kuna.

Direktorica tvrtke: ‘Aranžiranje cvijeća nam nije primaran posao’

Novinari portala 24sata javili su se Mireli Žagar, direktorici i vlasnici firme te ju zamolili da pojasni koliko dugo se bave IT uslugama i je li im cvjećarstvo primarni posao kao i jesu li ikada prije natječaja radili u zdravstvu i izradama projektnih dokumentacija i tehničkih specifikacija u sektoru IT-a.

Žagar je u odgovoru navela da je od osnutka firme dio predmeta i opsega poslovanja IT djelatnost. Kazala je da kao i svaki d.o.o., tvrtka Nevada ima više registriranih djelatnosti i da im primarni posao nisu usluge dekoriranja i aranžiranja. Odgovarajući na pitanje o ranijim angažmanima, Žagar je odgovorila da je Nevada radila na poslovima pružanja IT usluga i izrade dokumentacija, “te i na ovom konkretnom projektu ponudivši nama raspoložive suradnike traženih stručnosti, specifičnog iskustva i referenci.”

‘NEMAM POTVRDU DA ME ŽELE SMIJENITI’: Ministar Beroš je uvjeren da ima Plenkovićevu podršku; ‘Sazrelo je vrijeme za promjene’

Šef Dimerosa iznenađen djelatnosti u cvjećarstvu

Upit novinara stigao je i na adresu Miljenka Jakopovića, šefa i vlasnika Dimerosa, druge tvrtke iz zajednice ponuditelja. On je potvrdio da je njegova firma surađivala s Nevadom.

“Tako je, ako ste mala firma kao Dimeros, uobičajeno je da uđete u zajednicu ponuditelja. Koliko sam shvatio, to je bila firma u mirovanju i tada nisu imali aktivnih referenci. Tražili smo konzultante koji imaju uvjete za natječaj i pronašli smo Navadu. Nismo prije bili u kontaktu”, rekao je Jakopović za 24sata.

Direktor Dimerosa dodaje da je i on bio iznenađen cvjećarskom djelatnosti tvrtke, no ističe da je u trenutku natječaja Nevada bila informatička firma bez dugova. Mišljenja je da su napravili dobar projekt te se nada da će ga Ministarstvo prihvatiti.

Dodao je da je Nevada otprilike pola posla napravila na projektu.

 

Povratak na Net.hr