banner

KOMENTIRAO I OVLASTI STOŽERA

BEROŠ UPOZORIO: ‘Ako se stanje pogorša, aplikacija za praćenje ne samo da će postati obavezna nego će i druge mjere postati normalne’

‘Ovo je zdravstvena ugroza, postoji i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira epidemije kao problem. Taj Zakon je dao ovlasti Stožeru civilne zaštite ovlasti da pod nadzorom Vlade donosi racionalne mjere’, objasnio je Beroš

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš, komentirao je u Dnevniku Nove TV činjenicu da bi se nakon ljetnih odmora moglo preispitati ovlasti i odluku Stožera, a sve nakon kritika koje su došle kako od Zorana Milanovića tako i od Domovinskog pokreta.

Beroš navodi da se ne osjeća kao paratijelo. “Mogu reći da me iznenađuje, ili me i ne iznenađuje što su se usuglasili oko toga. Nije mi jasno utemeljenje njihova promišljanja da je riječ o paraustavnom tijelu”, kazao je Beroš komentiravši što se predsjedniku Milanoviću u kritikama pridružio i Domovinski pokret.

“Sjetimo se prvih dana ove ugroze, reakcije Stožera i naših rezultata. Nadaje, i Ustav u čl. 16 definira sva ona stanja koja mogu obuhvatiti ograničenje prava i sloboda građana, a to je među ostalih i zbog očuvanja zdravlja ljudi”, objasnio je Beroš. Ističe da se u čl. 17 na koji se poziva Predsjednik govori o neposrednoj ratnoj opasnosti po suverenitet RH.

“O tome se ne radi u ovoj priči. Ovo je zdravstvena ugroza, postoji i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira epidemije kao problem. Taj Zakon je dao ovlasti Stožeru civilne zaštite ovlasti da pod nadzorom Vlade donosi racionalne mjere”, objasnio je Beroš.

Na više od 20 tužbi Ustavnom sudu kaže kako se ne boji ishoda tog postupka. “Ja vjerujem da smo radili po Ustavu i zakonu i da smo sačuvali zdravlje i život ljudi”, rekao je Beroš.

Aplikacija će postati obavezna?

Kada je u pitanju nova aplikacija za praćenje broja zaraženih od koronavirusa Stop Covid-19, kaže da je za sada dobrovoljna, ne obavezuje nikoga. Beroš kaže kako se stanje prati iz dana u dan pa bi ona mogla postati i obavezna.

CAPAK OTKRIO DA STOŽER ‘INTENZIVNO RAZMIŠLJA O MJERI KOJU BI UVELI NA JESEN’: ‘Moramo se priviknuti na ovo i naučiti novu normalu’

“Ukoliko se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost. Reagirat ćemo na pojedinu situaciju adekvatnim mjerama. Reagirali smo i do sada na takav način. Nadam se da ćemo u nastavku znati reagirati na pravi način”, pojasnio je Beroš.

Za današnji mali broj novih zaraženih kaže kako želi vjerovati da je to rezultat pridržavanja mjera.

Povratak na Net.hr