PRATE SITUACIJU

BEROŠ KOMENTIRAO UKIDANJE MASKI U NEKIM ŠKOLAMA I ODLUKE USTAVNOG SUDA: ‘Pričekat ćemo pa ćemo vidjeti što dalje’

“Ako takva povoljna situacija ostane i dalje, potpuno je legitimna i očekivana odluka istarskog stožera. Ako se stanje pogorša, ona se može izmijeniti i to se odnosi na sve županijske stožere u našoj zemlji”, kaže Beroš

Ministar zdravstva, Vili Beroš, za N1 je komentirao odluku nekih županijskih stožera o tome da djeca tijekom nastave ne trebaju nositi maske, kao i Ustavnog suda o odlukama i mjerama koje je  donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Govoreći o odluci stožera Istarske županije da djeca na nastavi ne moraju nositi zaštitne maske, Beroš je naglasio da su lokalni i županijski stožeri i ranije donosili neke zasebne odluke, bilo restriktivne ili ne.

“Stožer u Istri uz konzultaciju s epidemiološkom službom procijenio je da je situacija takva da u samom razredu učenici ne trebaju nositi maske, ali u ostalim zajedničkim prostorijama trebaju. Takva je situacija sada”, rekao je.

USTAVNI SUD ODLUČIO: Mjere Stožera su zakonite i ne krše ustavna prava, osim zabrane rada nedjeljom koja nije u skladu s Ustavom

Iz dana i dan prate situaciju

Dodao je da iz dana u dan prate situaciju te da će po potrebi i intervenirati:

“Ako takva povoljna situacija ostane i dalje, potpuno je legitimna i očekivana odluka istarskog stožera. Ako se stanje pogorša, ona se može izmijeniti i to se odnosi na sve županijske stožere u našoj zemlji”, kaže Beroš.

Zadovoljan je i odlukom Ustavnog suda, koji je ustavnima proglasio sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, osim one o zabrani rada nedjeljom.

“Naravno, odluka Ustavnog suda potvrđuje sve što smo govorili, da su odluke i mjere utemeljene na struci, poglavito epidemiološkoj i da su razmjerne stupnju ugroze. Svaka naša mjera je bila evaluirana bezbroj puta, komparirana s istim mjerama u okruženju, u Europi i čitavom svijetu, to je nešto čime smo zadovoljni”, rekao je Beroš.

STIŽU REAKCIJE NA ODLUKU USTAVNOG SUDA O STOŽERU: ‘Bila bi potrebna jako velika hrabrost sudaca da donesu drugačiju odluku’

O zabrani rada nedjeljom

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o zabrani rada nedjeljom.

“Ustavni sud je zaključio da je mjera bila legitimna, međutim, ne i razmjerna. Pričekat ćemo njihovo objašnjenje odluke pa ćemo vidjeti što i kako dalje”, ističe.

Povratak na Net.hr