BEROŠ I MARIĆ SE SASTALI S VELEDROGERIJAMA: / 'Bilo je konstruktivno, ali ne možemo ništa prije nego riješimo još neke stvari'

Marić je otkrio da je tu i dalje opcija zaduživanja države

26.10.2020.
15:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku sazvalo je danas sjednicu na temu "Stanje u zdravstvu - dugovi". Trećina članova Odbora odlučilo je sazvati sjednicu zbog prestanka isporuke lijekova za 33 bolnice, odnosno zbog dugova u hrvatskom zdravstvu.

Preko video poziva na sjednici su prisustvovali ministar financija Zdravko Marić te ministar zdravstva Vili Beroš. Nakon sjednice ministri su se susreli s predstavnicima veledrogerija. Predsjednica Odbora Renata Sabljar-Drečavac kazala je da se rasprava odužila, no da će zaključci biti doneseni idući tjedan te da će biti prezentirani.

Istaknula je kako su ministri detaljno odgovarali na pitanja članova Odbora te poručila da ozbiljnost prema zdravstvenom sustavu mora biti bolja i da je odnos do sada bio maćehinski. Sabljak-Dračevac rekla je da se 80 do 90 posto svih sredstava za bolnice troši na plaće zaposlenika.

Marić: 'Sastanak je bio konstruktivan'

Na početku obraćanja novinarima ministar Marić je rekao da su se on i Beroš otišli testirati. Test mu je pokazao negativno i osjeća se dobro, poručio je.

"Mislim da je sastanak protekao dobro. Ima turbulencija, ovisno o okolnostima. Svi se slažemo da je zdravstveni sustav bitan. Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi. Ali isporuka lijekove još će biti otežana. Rebalans se očekuje u studenom", rekao je Marić na pressici.

Zaduživanje je i dalje opcija

"Mi i dalje govorimo o činjenici da sustav mjesečno generira nove obaveze. Prosječno 220 milijuna kuna. Problematika je izuzetno složena. Rekli smo prije nekog vremena da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ne dođe do problema u opskrbi lijekovima, ali da je nužno da se donesu mjere kako ne bi došlo do generiranja novih dugova", kazao je ministar financija.

Otkrio je da je tu i dalje opcija da se država zaduži kao i neke druge "izvedenice". Kaže da je država učinila u javnim financijama iskorake i da može o takvim stvarima razmišljati. "Vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Ništa prije rebalansa'

Marić veli kako zakonski nema više prostora za plaćanje prije rebalansa proračuna. Ministar kaže da u tom periodu moraju vidjeti kako da se nastavi opskrba.

Milijardu i 800 milijuna kuna bit će ukupno uplaćeno za ovaj problem. Marić je ponovno istaknuo da mirovine nisu pod upitnikom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali