banner

ŠTO KAŽU HRVATI

BEROŠ BI DA ‘DRUKAMO’ SUSJEDE, ALI IZGLEDA DA U HRVATSKOJ TO NEĆE PROĆI: ‘Izdajnik je za mene dno dna. Dante kaže – 9. krug pakla’

Sabor će o izmjeni zakona glasati u petak, što znači da bi na snagu mogao stupiti za vikend

Kada Hrvatski sabor usvoji izmjene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, počet će se ispisivati kazne za one koji se ne drže propisanih epidemioloških mjera. Između vlasti i oporbe oko ove izmjene ima dosta sukoba, neki smatraju kako se ovakvim kaznama ugrožavaju ustavna prava i slobode. Najviše je polemike izazvala izjava ministra Vilija Beroša, koji je građane pozvao da prijavljuju jedni druge.

“Svi oni koji žele dobro hrvatskim građanima vjerujem da će prijaviti takva okupljanja”, rekao je Beroš.

Sada je u svakom hrvatskom haustoru glavna tema tko je ‘druker’ i hoće li doista susjed prijaviti susjeda zbog kućnog tuluma. RTL je izašao na ulice i provjerio kako građani gledaju na ovu temu i Berošev apel.

Hrvati nisu skloni drukanju

Izgleda da dojavni sistem po susjedima baš i neće proći u Hrvatskoj. “‘Pa, ako je neki velik tulum možda da, ali ako samo čujem buku ne”, rekla je Dragica.

“Da bi prijavio vjerojatno ne bi, nisam takva osoba, ali znam da ima nekih koji samo čekaju”, komentirao je taksist Robert.

“Prvo bi njima rekao da to nije u redu, a poslije normalno”, kazao je jedan Zagrepčanin.

“Normalno da ne bi. Izdajnik je za mene dno dna, Dante kaže deveti krug pakla”, kazao je Splićanin Ante.

HDZ-OVCI: Ma nije on to tako mislio

HDZ je jučer pak branio Beroša, rekavši kako je njegova izjava pogrešno shvaćena te da on nije zagovaranje cinkarenje. “Ne znam tko je tu tezu o cinkarenju susjed susjeda rekao”, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Božinović pak kaže kako “nikome nije bila namjera ni u primisli da se ovime uvodi represija”.

Sabor će o izmjeni zakona glasati u petak, što znači da bi na snagu mogao stupiti za vikend.

Druge zemlje već dugo kažnjavanju kršenje mjera

Dok se kod nas tek treba glasati, u europskim zemljama već dugo kažnjavanju kršenje epidemioloških mjera.

U Bukureštu i Ateni na početku studenog, policajci pišu kazne za nenošenje maski u zatvorenom, Rumunji i Grci su bili među posljednjima koji su propisali kažnjavanje. Gotovo cijela Europa uvela je kazne prije Hrvatske. Od rujna Britanci plaćaju 1700 kuna ako je ne nose, Španjolci 900, Francuzi 1200 kuna, Nijemci 375, Talijani 3000, kao i Slovenci. Krajem listopada kazne su uvedene i u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj 400 kuna, u Federaciji 2000. U Srbiji je kazna 300 kuna, prenose Vijesti.hr.

 

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr