PROBLEMI ZBOG KORONAVIRUSA

BERNARDIĆ UPOZORAVA I PREDLAŽE MJERE: ‘Evidentan je pad turizma, a ako se tako nastavi to će biti snažan i nezaustavljiv udar na proračun’

Bernardić je najavio odgodu stranačkih skupova SDP-a, a upitan o mogućnosti zatvaranja granica rekao je da se ne smije isključiti niti jedna mogućnost

Čelnici SDP-a poručili su u četvrtak da zbog širenja koronavirusa treba očekivati udar na proračun pa se moraju utvrditi kratkoročne i dugoročne mjere za ublažavanje udara na radnike i poduzetnike.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je na konferenciji za novinare da bi trebalo utvrditi mjere koje će od očekivanog udara sačuvati radna mjesta i poduzetnike.

Ublažiti udar na radnike i poduzetnike

“Evidentan je pad turizma, a ako se tako nastavi to će biti snažan i nezaustavljiv udar na proračun. Udar će se osjetiti i na proizvodnji, izvozu i potrošnji”, rekao je Bernardić.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Odgodite sva okupljanja i skupove u Zagrebačkoj županiji. Bez obzira na veličinu

Potrebne mjere podijelio je na kratkoročne i dugoročne – prve bi trebale ublažiti prvotni udar na radnike i poduzetnike, a druge bi trebalo donijeti za osiguranje likvidnosti tvrtki, ako se kriza produži.

“Trebalo utvrditi prava i obveze radnika koji smiju, uz adekvatnu plaću, otići u samoizolaciju ili karantenu. Važno je naglasiti da ti radnici ne bi smjeli biti penalizirani”, rekao je predsjednik SDP-a.

Sabor bi izmjenama zakona trebao zaštititi radnike u samoizolaciji, koji primaju samo oko 2000 kuna, što je nedostatno za život.

Pozvao da se stimulira rad od kuće

Također treba spriječiti dijeljenje otkaza, koji bi mogli uzrokovati još veću gospodarsku krizu. Bernardić je pozvao je da se, gdje je god to moguće, stimulira rad od kuće. U slučaju da radnici ostanu bez posla, treba obustaviti naplatu režijskih troškova do završetka krize.

PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U Sloveniji već 82 zaraženih, vlada aktivira nacionalni plan; prva smrt od virusa u Austriji

SDP podržava zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, a pri tome bi bar jednom roditelju trebalo platiti dopust, poručio je Bernardić. Najvažnijim je ocijenio nastojanje da se u svakom slučaju osigura opskrba lijekovima, hranom i elementarnim potrepštinama.

“Ovu najvažniju temu Hrvatska treba staviti na stol pri predsjedanju EU-om, te pozvati da se iz fondova solidarnosti novac usmjeri k ublažavanju posljedica koje je izazvao koronavirus”, istaknuo je.

Bernardić je najavio odgodu stranačkih skupova SDP-a, a upitan o mogućnosti zatvaranja granica rekao je da se ne smije isključiti niti jedna mogućnost.

HRVATSKA ONKOLOGINJA JAVILA SE IZ SRCA EPIDEMIJE: ‘Ako se ovakva situacija nastavi, izdržat ćemo još samo desetak dana’

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić govorio je o antirecesijskim koracima koji bi trebali spriječiti dugoročne posljedice pandemije na gospodarstvo, istaknuvši da bi se o tome trebalo govoriti u Saboru i mijenjati neke zakone.

Osigurati nove kredite i uvesti moratorij na otplatu starih

“Situacija zahtjeva da se pobrinemo za radna mjesta i likvidnost, te osim o turizmu, i o trgovini i industriji koje su također na udaru”, rekao je Grčić.

“Važno je osigurati nove kredite za one kojima su potrebni radi nastavka poslovanja, treba uvesti moratorij na otplatu kredita, bilo poduzetnika ili građana, do smirivanja krize”, kaže Grčić.

Nužno je obustaviti plaćanje predujma poreza na dobit, a za 100.000 malih iznajmljivača treba omogućiti odgodu plaćanja paušalnih pristojbi državi.

Grčić je ustvrdio da država eventualni gubitak likvidnosti može nadomjesti podizanjem kratkoročnih kredita, koji su sada povoljni.

Povratak na Net.hr