POZADINA ODLUKE

BELJAK OTKRIO KAKO SU HSS-ovi POTPISI OTIŠLI HDZ-u ‘Nazvao me Plenković, a onda se pojavio Vaso…’

Jedna od zanimljivijih političkih priča proteklih parlamentarnih izbora svakako je ona HSS-ova. Iako pripadnici drugog tabora na izborima, među prvima su dali svoje potpise HDZ-u.

Hrvatska seljačka stranka suočava se s vrlo ozbiljnom situacijom u svojim redovima. Iako su na izbore izašli u sklopu koalicije predvođene SDP-om, svojih su pet potpisa dali Andreju Plenkoviću u vrlo ranoj fazi HDZ-ovih pregovora za sastavljanje Vlade preduhitrivši tako i Most koji je je HDZ-ov strateški partner.

POTVRDIO KREŠO BELJAK: Pet zastupnika HSS-a dalo Plenkoviću potpise za sastavljanje vlade

A svoje potpise dali su upravo na poticaj samog Andreja Plenkovića. ‘Plenković me nazvao i pitao je li još na snazi naša odluka da ćemo mu dati potpise podrške. Odgovorio sam da je to tako’, rekao je za Novi list predsjednik HSS-a Krešo Beljak i dodao kako su potpise stavili na papir kad je u središnjicu njihove stranke došao Milijan Brkić.

Dali smo potpise, ali u Vladi nećemo sudjelovati’

‘Mi ćemo biti oporbena stranka i to smo jasno rekli i Brkiću. On nas je pitao gdje ćemo sjediti u Saboru i hoćemo li pri sastavljanju saborskih odbora biti u kvoti parlamentarne većine i kazali smo mu da ćemo sjediti s opozicijom i da ćemo biti u opozicijskoj kvoti. Naša je želja da Hrvatska što prije dobije stabilnu Vladu, ali HSS u njoj neće sudjelovati’, pojasnio je Beljak koji kaže kako ne bi dali svoje potpise HDZ-u da je kojim slučajem Zoran Milanović, s kojim su bili u predizbornoj koaliciji, imao namjeru pregovaranja o sastavljanju Vlade.

Odluku donosi skupština stranke

No, postoji struja unutar stranke koja smatra kako HSS ne bi trebao djelovati kao oporbena stranka. Riječ je o struji koju predvodi Marijana Petir, no zbog njezine aktualne suspenzije, ključni čovjek je Nenad Matić.

A hoće li na kraju HSS djelovati kao oporba ili kao dio parlamentarne većine, odlučit će skupština stranke.

BELJAK IDE DO KRAJA: Predsjedništvo odbilo žalbe, HSS izbacuje Marijanu Petir zbog sabotiranja izbora?

Povratak na Net.hr