BELJAK O POLITIČKIM ZBIVANJIMA: / 'Suverenisti su izdajice koji su predali Inu Mađarima. Danas smo manje suvereni nego u vrijeme Jugoslavije'

'Hrvatska nije suverena i svi ti suverenisti tu svoju borbu mogu okačiti mačku o rep. Paradoksalno, mi smo danas manje suvereni nego što smo bili u vrijeme bivše SFRJ', kazao je šef HSS-a

23.2.2019.
18:14
Žarko Bašić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak uvjeren je da će Amsterdamska koalicija, u kojoj je i njegova stranka, na svibanjskim izborima za Europski parlament osvojiti najmanje dva mandata.

"Kad bi se matematički zbrojili rejtinzi stranaka Amsterdamske koalicije - mi na EU izborima osvajamo dva mandata, a bit će ih i više. Ovu koaliciju čine stranke koje se ne preklapaju i svaka će dati svoj maksimum. Sinergija je više nego očita", kazao je Krešo Beljak u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju.

'Suverenisti mogu svoju borbu okačiti mačku o rep'

Za Amsterdamsku koaliciju rekao je da želi privući sve kojima je stalo do normalne, europske i moderne Hrvatske. Kazao je također da se Amsterdamska koalicija zalaže za Europu jedne brzine te ulazak u EU susjednih zemalja "kako se ne bi dogodilo da naša djeca moraju braniti granice kod Iloka". U tom smislu, oštro je kritizirao Hrvatske suvereniste, novu političku platformu koja je na sasvim suprotnom političkom polu od Amsterdamske koalicije.

"Vidjeli smo da su suverenisti izdajice koji su predali Inu Mađarima - za postavljanje uvjeta Srbiji. To su nama radili Slovenci, a problemi ni danas nisu riješeni. Smatram da ćemo ih, ako postoji volja lakše riješiti unutar EU-a i NATO-a. Najbolja prevencija rata protiv Srbije je ulazak Srbije u NATO", smatra Beljak. Rekao je i da mu je pojam "suverenist" smiješan.

"Što to znači, da su ovi drugi protuhrvatski? Suverenost države očituje se na tri stupa - novčanom, energetskom i obrambenom sustavu. Hrvatska nije suverena i svi ti suverenisti tu svoju borbu mogu okačiti mačku o rep. Paradoksalno, mi smo danas manje suvereni nego što smo bili u vrijeme bivše SFRJ", ustvrdio je šef HSS-a u intervju Hrvatskom radiju.

'Vratit ćemo na Pantovčak sve biste, uključujući Kolindinu'

Prokomentirao je i političke aktere i stranke koje se predstavljaju kao tzv. treći put, konkretno Daliju Orešković.

"Treći put je bio Boris Mikšić, pa laburisti, pa Orah, pa Most, to je danas Živi zid, a sutra Dalija Orešković ili netko drugi. Naši putevi se ne preklapaju. Želim im svu sreću. Mi nismo treći put nego - prvi put. Naši ljudi imaju formalnu političku naobrazbu, znanje i iskustvo u upravljanju na svim razinama i nisu s neba pali u politiku", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kazao je da bi volio kada bi Zoran Milanović bio kandidat Amsterdamske koalicije na predsjedničkim izborima, ali i istakao da ovaj to neće biti, a da će ime svoga predsjedničkog kandidata objaviti nakon izbora za Europski parlament. On osobno, kaže, nije zainteresiran za tu kandidaturu.

"Prva stvar koju će napraviti naš kandidat ako pobijedi jest da će vratiti Ured iz Visoke na Pantovčak, vratit će sve biste uključujući i bistu Kolinde Grabar Kitarović", ironično je ustvrdio Beljak.

'Duh fašizma treba drastičnim mjerama vratiti u bocu'

Za Grabar Kitarović rekao je da od siječnja iduće godine više neće biti predsjednica Republike.

"Nju su na vlast doveli Bujanec, Mamić, Horvatinčić i slični. Pitanje je kako je financirana njezina kampanja. Ona se njih odrekla, a oni nemaju smisla za humor i nisu tolerantni", dodao je.

Govoreći o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" Beljak je kazao da je problem dublji jer je društvo prije nekoliko godina "pustilo duha fašizma iz boce" koji se, kaže, drastično raspršio, posebno među mladima. Taj duh, kaže Beljak, drastičnim mjerama treba vratiti u bocu, a katastrofalnim drži što je prošle godine samo 800 učenika iz Hrvatske posjetilo spomen-područje Jasenovac.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali