BELJAK JE REKAO DA ĆE SE POVUĆI IZ HSS-A, ALI IZGLEDA DA NIŠTA OD TOGA: / 'Ne mogu mu ništa, oponenti su preslabi'

Predsjedništvo HSS-a je nedavno odlučilo kako će delegati o izboru vodećih ljudi u stranci odlučivati telefonom, a unutarstranačka oporba upozorava kako je tajnik stranke,

15.7.2020.
12:57
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čini se da se nastavlja rat oko vodeće funkcije u Hrvatskoj seljačkoj stranci. Naime, oponenti Kreše Beljaka pokušali su ga, barem zasad bezuspješno, nagovoriti da se povuče i odgodi izbornu skupštinu koja bi se trebala održati 30. srpnja. Iako se kandidature za predsjednika stranke zaprimaju do 23. srpnja, prijavio se nije nitko, a s druge strane je Beljak, u ponedjeljak dobio važnu podršku Županijskog odbora Zagrebačke županije.

"Ne mogu mu ništa. Sve ima posloženo i Beljakovi su oponenti preslabi da bi ga ugrozili", rekao je Novom listuBožidar Pankretić, jedan od onih koji zazivaju promjene u HSS-u.

Delegati se izjašnjavaju telefonom

Predsjednik HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Boro Bašljan i drugi članovi stranke zbog činjenice da je HSS nakon parlamentarnih izbora s pet spao na dva zastupnička mandata, traže njegovu ostavku. Iako je najavio povlačenje, odmah nakon izbora, čini se da čini sve kako bi ostao na čelu stranke.

Predsjedništvo HSS-a je, naime, prošli tjedan usvojilo Pravilnik o kandidacijskom postupku i izbornim radnjama za glavnu skupštinu HSS-a. U njemu se, između ostalog, propisuje da će se delegati o kandidatima za predsjednika, šest potpredsjednika, ostale dužnosnike i članove središnjih stranačkih tijela izjašnjavati telefonom.

"Ovo nije način da se izabere novi predsjednik stranke. Ta se odluka Predsjedništva, odnosno Pravilnik, moraju poništiti", smatra Bašljan.

Sporan je i Lenart

Osim Beljaka, stranačkoj je oporbi problematičan i drugi saborski zastupnik i glavni tajnik, Željko Lenart. Naime, Bašljan i kolege iz Bjelovarkso-bilogorske županije smatra da on, iako mu je to statutarna zadaća, ne bi smio voditi unutarstranačke izbore zbog svoje snažne privrženosti Beljaku.

No, svi oni do 23. srpnja imaju priliku dobiti podršku najmanje jedne županijske organizacije ili nekog od središnjih stranačkih tijela, kako bi se mogli kandidirati za predsjednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali