Beba ostala bez 5.000 kuna jer je rođena 2., a ne 1. 1.

Prva zagorska beba koja je trebala biti rođena na Novu godinu malo je ‘zakasnila’, te je rođena 2. siječnja. Zbog toga je zagorski župan odlučio da beba neće dobiti dar od 5.000 kuna, što je inače stari dobri običaj u Zagorju.

Ponosna mlada majka Ela Poslon iz Štuparja kod Krapine rodila je 2. siječnja u 7.30 sati djevojčicu tešku 3.270 grama i dugačku 50 centimetara, iako se rođenje prve bebe u Zagorju očekivalo 1. siječnja, na Novu godinu.

Tako je nakon dugog niza godina prekinuta tradicija da se u Zagorju na samu Novu godinu rodi bar jedna beba.

No, time je također prekinut i dugogodišnji stari, dobri običaj da zagorski župani ili županice prvu zagorsku bebu u ime Krapinsko-zagorske županije daruju s 5.000 proračunskih kuna.

“Žao mi je što se nakon dugo, dugo godina nijedna beba u Zagorju nije rodila na samu Novu godinu. Prespavao sam noć, razmislio i došao do zaključka da je darivanje djeteta koje je rođeno 2. siječnja deplasirano i da je izgubilo svoj prvobitni smisao”, rekao je za Večernji list župan Siniša Hajdaš Dončića.

Na upit što će napraviti s tih pet tisuća kuna koje su ionako svake godine namijenjene prvorođenoj bebi, rekao je da taj novac nije predviđen u proračunu, nego se isplaćuje iz tekuće županove proračunske pričuve iz koje se plaćaju i neke druge stavke – primjerice u prošloj godini najviše je otišlo za privremeni most u Mokricama.

No, dodao je na kraju župan, ovih nepotrošenih 5.000 kuna utrošit će se kao pomoć djeci iz socijalno najugroženijih zagorskih obitelji.

Mlada majka Ela, kojoj je ovo prvo dijete, ne mari puno za županovu odluku i presretna je što je dobila zdravu djevojčicu,

“Nisam jako razočarana. Najbitnije mi je da je sve prošlo u redu i da je moja djevojčica dobro”, rekla je sa smiješkom, čuvajući bebu u naručju.

Povratak na Net.hr