'PRIJEĐENE GRANICE'

BAUK O PREMIJEROVOM OSVRTU NA NAPAD ISPRED BANSKIH DVORA: ‘Govor mržnje je kamen temeljac. Plenković me malo podsjeća na Vučića’

Kamen temeljac svih govora mržnje u Republici Hrvatskoj je nepostupanje i kolebanje svih državnih tijela oko pozdrava ZDS

SDP-ov Arsen Bauk govorio je u studiju N1 o tome što misli o najnovijim izjavama premijera i saborskih zastupnika Domovinskog pokreta povodom napada automatskih oružjem na Markovom trgu.

“Kamen temeljac svih govora mržnje u Republici Hrvatskoj je nepostupanje i kolebanje svih državnih tijela oko pozdrava ZDS. Dakle, on (ga) je premjestio iz Jasenovca u Novsku, a sad mu je Novska došla malo bliže”, kazao je Bauk odmah nakon tiskovne konferencije premijera Andreja Plenkovića.

‘OVO DIJETE JE OČITO BILO INSTRUMENTALIZIRANO’; Macan analizirao napad: ‘Ovo je samo dio problema’

‘Premijer nije previše reagirao kada se sa čekićima išlo na ploče u Vukovaru’

“Nije spomenuo onaj prosvjed iz 2015. kada je specijalna policija morala uklanjati prosvjednike s Markovog trga koji su se predstavljali kao hrvatski branitelji. Nije previše reagirao kad su sa čekićima išli na ploče s hrvatskim grbom u Vukovaru zato što je bila s dva pisma”, komentirao je i dodao još nešto o premijeru:

“2015., sjećam se, bio je u šatoru, a na ulici su bile plinske boce. To je jedna granica koja je bila prijeđena, a ovo je samo druga granica.”

“Govor mržnje je kamen temeljac, a ovo je nadgradnja i bilo bi dobro da se s time krene u malo žešći obračun”, rekao je dalje Bauk, pozvavši se na konstataciju reportera N1 da se premijer na tiskovnoj konferenciji referirao na “ekstremnu desnicu”.

PLENKOVIĆ O NAPADU: ‘Mi moramo doznati tko je taj, izvesti ovo do kraja… Mlad čovjek je radikaliziran’

‘Plenković me podsjetio na Vučića’

Bauk je dalje rekao da bi volio da se stvari ne relativiziraju:

“Sad već bivši predsjednik HDZ-a vrlo je jasno poručio, kad je bilo to na Markovom trgu: ‘Pa, nećemo valjda primjenjivati zakon!? Oni su branitelji!’ Ili kada je državnom odvjetniku poručio da bi, da je pametan, zahtjev za skidanje imuniteta jednoj zastupnici uputio kasnije. To su te granice koje su ponekad znale biti prijeđene.”

Za nove mjere sigurnosti na Markovom trgu Bauk je rekao da misli da su primjerene situaciji, a onda se vratio premijerovoj tiskovnoj konferenciji:

“Premijer je danas održao jednu tiskovnu koju je počeo ekstremizmom. Onda se počeo obračunavati sa svima i mene je to malo podsjetilo na tiskovne konferencije koje je imao povremeno predsjednik Vučić, gdje se isto tako povremeno obračunavao sa svima i vodi neke svoje ratove na sve teme.”

OŠTRA OSUDA PENAVINOG RELATIVIZIRANJA NAPADA: ‘Skandalozna polička eksploatacija koja je rubno teroristička’

O Škorinim i Penavinim izjavama u vezi napada

Bauk je primijetio da je premijer prozvao one koji za vladajuću koaliciju koriste naziv “hrvatsko srpska trgovačka koalicija”. Konstatirao je da tu sintagmu koriste neki ljudi iz Domovinskog pokreta, naveo je Hrvoja Zekanovića, da bi potom komentirao izjavu Miroslava Škore:

“Iz reakcije gospodina Škore vidim da nije gledao presicu… Gospodin Škoro je zapravo potvrdio kako se to naziva hrvatsko-srpska trgovačka koalicija.”

Kako su izjave o napadu na Markovom trgu izjave davali i Škoro i Ivan Penava, Bauk je rekao:

“Nema opravdanja za pucanje kalašnjikovom na Vladu usred radnog dana… Moglo je biti žrtava i među slučajnim prolaznicima, to je bila vrlo nepromišljena izjava gospodina Penave. A gospodin Škoro se nije htio od toga ograditi. Stekao bi određene simpatije javnosti da je to osudio ili da je barem pedagoški upozorio Penavu da se to tako ne radi. A ne da se iz Vukovara gleda na stvari drugačije nego iz Zagreba. Ja ne mislim da je u Vukovaru normalno doći s kalašnjikovom u 8 ujutro i pucati. To je u stvari uvreda Vukovaru što je rekao gospodin Škoro”, rekao je Arsen Bauk na N1.

ŠKORO OPRAVDAVA ŠOKANTNE IZJAVE SVOJIH ZASTUPNIKA: ‘Osuđujemo radikalizaciju, no to je posljedica nezadovoljstva. Nije isto gledati svijet iz Zagreba i Vukovara’

Povratak na Net.hr