Bauk lovi pijance po Ministarstvu uprave

14.3.2012.
7:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zaštitarsku službu koja je u stanju podvrgnuti zaposlene alkotestu Ministarstvo uprave spremno je platiti nešto više od 237 tisuća kuna, i to za razdoblje od 9. travnja do kraja prosinca ove godine.

Drugi je to takav natječaj u Ministarstvu uprave jer je alkotest tražio i bivši ministra uprave Davorin Mlakar u natječaju krajem 2010. godine. U Ministarstvu otkrivaju da je u prošloj godini ''provedeno jedno utvrđivanje alkoholiziranosti zaposlenika'', te da je to državu, odnosno upravu koštalo 200 kuna bez PDV-a.

Kako se doznaje, Mlakara je na alkotestiranje potaknuo problem s jednim službenikom, što dokazuje i jedan alkotest u prošloj godini, koji je često dolazio pijan na posao, ali protiv njega nije bilo moguće provesti stegovni postupak jer nisu uspijevali prema propisanom postupku ustanoviti pijanstvo. Zbog toga je angažiran zaštitar koji je ovlašten raditi i alkotestove. Čini se da u Ministarstvu uprave taj problem još nisu riješili ili se pojavio novi, piše Novi list.

Prema Zakonu o zaštiti na radu, na poslu nitko ne bi smio imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, jednako kao ni vozači u prometu, a zabranjeno je unošenje alkohola u radne prostorije. Pijanstvo na poslu nije izravno spomenuto u Zakonu o radu kao razlog za izvanredni otkaz, iako se podrazumijeva da je otkaz u tom slučaju, pogotovo ako se pijanstvo ponavlja, opravdano. Zakon propisuje i da se radnika pod utjecajem alkohola udalji s radnog mjesta, milom ili uz pomoć redarstvene službe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali