KRIZNI RESPIRATOR

BARANJCI NE ČEKAJU DA IM KRIZA UGASI TVRTKE: Odlučili su početi proizvoditi prijeko potrebne respiratore

Tvornica u Baranji, koja se bavila pročišćavanjem vode, odlučila je proizvesti prijenosni respirator kojim će pročišćavati pluća u jeku pandemije koronavirusa

Mnogi poduzetnici ne žele čekati kako će im Vlada pomoći tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, već se okreću proizvodnji resursa potrebnih u ovim izvanrednim vremenima. Tako je tvrtka Bor-plastika iz Kneževih Vinograda, koja se inače bavi proizvodnjom strojeva za pročišćavanje otpadnih voda, odlučila proizvoditi – respiratore.

Promet im je pao za 90 posto, pa su odlučili slijediti upute medicinske struke te stvoriti praktičan, jednostavan, lagan  prenosiv stroj koji će spašavati živote oboljelih od COVIDA-19. Baranjski ga inovatori nazivaju ventilatorom, ali svrha mu je ista.

JOŠ JEDAN FAKULTET KRENUO U IZRADU ZAŠTITNIH VIZIRA: FOI će osigurati zaštitu za medicinare Varaždinske županije

Čekaju zeleno svjetlo države

“Pneumatski klip koji izbacuje pločicu koja tiska mjeh i samim tim distribuira zrak dalje u pluća. Treba 400 mililitara 12 puta u minuti i mi smo napravili ovaj uređaj koji ispunjava te norme s tim da može biti izmjenjiva brzina utiskivanja”, objasnio je za RTL principe rada tog stroja tehnolog Rade Trbović.

U Bor-plastici i dalje usavršavaju stroj, osluškuju potrebe zemalja koje se bore s bolešću i čekaju zeleno svjetlo nadležnih državnih tijela kako bi krenuli u proizvodnju.

“Pošto smo htjeli dati neki doprinos građanima Hrvatske. Odlučili smo razvijati neke proizvode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa. U nekim normalnim situacijama svaka država, svaka bolnica ima određeni broj kliničkih respiratora i to je u redu, ali za takve situacije kao što je ova epidemija gdje možemo očekivati puno veći broj da je potreban takav jedan vid pomagala”, rekao je Atila Borbaš, direktor tvrtke Bor-plastika.

Disanje gospodarstva

Radni naziv ovog stroja je “krizni respirator”, jer osim što pomaže u kriznim situacijama, 60 radnika tvornice neće dobiti otkaz ako ga počnu proizvoditi. Iako je klinički respirator sofisticiraniji i baranjski “ventilator” će biti od pomoći, a i jeftiniji za nabavu. Tako će tvrtka koja se bavi čišćenjem vode, početi čistiti pluća te biti jedan od primjera kako gospodarstvo može i samo prodisati.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr