NEIZVJESNA JESEN

BANKE UKIDAJU POPULARNE KORONAMJERE, NEMA VIŠE ZAMRZAVANJA DUGOVANJA: ‘Malo ćemo se obuzdati, sigurno će biti teže’

Rok za otplatu dugovanja i visina dopuštenih prekoračenja ovisi o politici svake banke: ‘Malo ćemo se obuzdati u nekoj potrošnji, nažalost. Odreći se nekih stvari’

Jedna od najpopularnijih koronamjera hrvatskim će građanima uskoro doći na naplatu. Banke više neće zamrzavati dugovanja, a novi dozvoljeni minusi na računima građana određivat će se prema posljednja tri mjeseca – ovisno o statusu zaposlenja, visini primanja i urednosti otplata, javlja RTL.

“Malo ćemo se obuzdati u nekoj potrošnji, nažalost. Odreći se nekih stvari”, kaže Lidija. “Sigurno je da će biti malo teže, nije da se ne brinem – brinem se s obzirom da je korona donijela probleme ne samo meni, svima”, dodaje Milica.

PRODUŽILI MORATORIJ, ALI BANKE PLANIRAJU PROVODITI OVRHE; Stav šefa udruge banaka je jasan: ‘Svi koji mogu vraćati svoje dugove…’

Manja primanja i gubitak posla

S tim problemima suočit će se i brojni građani koji su za vrijeme pandemije koronavirusa ostali bez posla ili s manjom plaćom. “Ako je smanjenje primanja ono što muči naše građane, tada se može rješenje naći u produljenju roka otplate kredita što uzrokuje smanjenje mjesečne kreditne obveze. I, mogućnosti ipak lakše otplate koja je u skladu s novom razinom primanja”, kaže Dario Gabrić iz Erste banke.

Rok za otplatu dugovanja i visina dopuštenih prekoračenja ovisi o politici svake banke. Tako su neke najavile promjene dopuštenih prekoračenja već u listopadu. Uz mogućnost obročne otplate. “Sukladno Općim uvjetima poslovanja, klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10. listopada 2020.”, poručuju iz OTP banke o prekoračenjima.

Neke banke s promjenama kreću od iduće godine. “Početkom mjeseca studenoga 2020. godine obavijestit ćemo klijente o novim iznosima prekoračenja po tekućem računu koji će biti na raspolaganju od 1. 1. 2021.”, poručuju iz Addiko banke.

BANKE PONOVNO UVODE ‘CRNE LISTE’: Ako imate kredit, kreditne kartice, minus na tekućem… Ovo vas se itekako tiče

BANKE MIJENJAJU UVJETE POSLOVANJA I POZIVAJU SE NA STOŽER, A CAPAK KAŽE: ‘Capak ne donosi bankarske mjere i ne propisuje ovrhe’

Rast stambenih kredita

Građani su se teže odlučivali na gotovinske nenamjenske kredite, tvrde iz HNB-a, ali stambeni krediti nastavili su rasti – uz godišnju stopu rasta od 8%. Ponajviše zahvaljujući Vladinim stambenim subvencijama.

“Istovremeno imamo najbolje moguće kamate, odnosno najpovoljnije financiranje ikada u povijesti. I onda, oni, koji naravno rješavaju svoje stambeno pitanje i koji još mogu iskoristiti subvencije države će to itekako sada iskoristiti”, kaže Vjeko Peretić, kreditni posrednik, Pro grupa.

No, mnogi si takav luksuz ipak neće moći priuštiti, a nadolazeća jesen bit će najneizvjesnija za one kojima bi ovrhe tek trebale doći na naplatu.

BANKE IMAJU SVE MANJE RAZUMIJEVANJA: Klijentima smanjuju minuse, a samo neke još nude poštedu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr