KORONA REALNOST

BANKE POSTROŽILE KRITERIJE, KREDIT VAM SADA MOGU ODBITI IZ NIZA RAZLOGA: ‘Otkrili su da smo igrali online kladionicu…’

U banci potvrđuju da su uvjeti kreditiranja pooštreni, što je, smatraju, neizbježno u ovakvoj vrsti krize te je u skladu s poslovnim politikama bankarskog sektora u Europskoj uniji

“Banka mi je upravo odbila odobriti kredit uz objašnjenje da je firma u kojoj radim primila državnu pomoć zbog koronakrize”, požalio se član Facebook grupe Udruge glas poduzetnika.

ŠTO NAM ZAISTA DONOSI EURO? Banke gube prihod, krediti će biti jeftiniji, poslovanje lakše; evo što će poskupjeti, a što pojeftiniti

Drugoj dvojici njihove su banke pronašle u prometu po tekućem računu online transakcije u sportskim kladionicama od nekoliko stotina kuna, koliko mjesečno maksimalno izdvoje u tu svrhu, i to je bio razlog za “košaricu”. Sva su trojica uredni klijenti, bez nedopuštenih prekoračenja i nepodmirenih obveza.

Što se to događa s odobravanjem kredita? Žale se i građani i poduzetnici, a banke od početka pandemije redovito proziva i država. Na upit za ovakve slučajeve, ali i procjenu kreditne sposobnosti u situaciji moratorija na ovrhe u kojoj su gotovo svi računi odblokirani, odgovori se mogu svesti na to da – klijente štite od njih samih, piše Valentina Wiesner za Večernji list.

Što kažu banke?

RBA ne primjenjuje u svojim kreditnim pravilima posebna ograničenja kreditiranja klijentima zaposlenima u pravnim osobama koje su dobile pomoć države zbog pada prihoda u pandemiji koronavirusa, već nastoji općim kriterijima kreditne politike zaštititi potrošače od izlaganja povećanom riziku, kažu u toj banci u kojoj su od početka pandemije uveli strože mjere pri odobravanju novih kredita.

EKONOMSKI ANALITIČAR: ‘Hrvatska može očekivati nešto slično efektima peronospore na kraju 19. stoljeća – glad i raseljavanje

Iz PBZ-a poopćeno poručuju da procjenjuju niz parametara na temelju kojih donose odluku o prihvatljivosti realizacije kredita, uzimajući u obzir novonastalu situaciju, tržišna kretanja i uvjete.

U Erste banci ističu da pri obradi kreditnih zahtjeva i procjene kreditne sposobnosti građana u obzir oduvijek uzimaju i status njihova poslodavca, ali kod njih pomoć države koju je poslodavac primio u okolnostima pandemije nije eliminacijski kriterij za dobivanje novog kredita. Potvrđuju da su uvjeti kreditiranja pooštreni, što je, smatraju, neizbježno u ovakvoj vrsti krize te je u skladu s poslovnim politikama bankarskog sektora u Europskoj uniji.

U Zabi također kažu da procjenjuju pojedinačnu situaciju svakog klijenta, no osim podsjećanja na mjere koje primjenjuju od nastanka epidemije, ne izjašnjavaju se o promjeni kriterija za odobravanje kredita. OTP se poziva na individualiziranu procjenu, koja uključuje i analizu transakcija po računu, uzimajući u obzir poslodavca klijenta, piše Večernji list.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr