NEOVLAŠTENE TRANSAKCIJE

BANKE IMAJU VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE! Na internetu kruže lažne nagradne igre, evo što trebate napraviti da biste se zaštitili

Hrvatska udruga banaka upozorila je građane da ne nasjedaju na lažne internetske nagradne igre koje od njih traže da pošalju podatke o bankovnim karticama i računima, preslike dokumenata, jer se ti podaci zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak građane da ne nasjedaju na lažne nagradne igre i savjetovala im da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, kao i izvor objave. HUB upozorava da se ovih dana na društvenim mrežama i internetskim portalima te putem e-mailova korisnika pojavljuju oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi. U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično.

Provjera vjerodostojnosti

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije, kažu u HUB-u. Stoga radi zaštite od prijevara i neželjenih troškova građanima preporučuju da prilikom objava o nagradnim igrama provjere vjerodostojnost izvora objave.

“Ne nasjedajte ni na kakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata, a na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra”, savjetuju iz HUB-a.

Trik u jednom slovu

Bankari građanima savjetuju i da ne sudjeluju u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne te da, ako se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”, koriste sigurne načine povezivanja na internet, pri čemu javne mreže mogu biti rizične. Detaljne informacije o zaštiti prilikom korištenja interneta, građani mogu pronaći i na HUB-ovoj internetskoj stranici.

Povratak na Net.hr