Play ponuda

Banka nam je rekla da je taj kredit za nas najbolji, sad plaćamo dvostruku ratu

shimmer fallback

'Ne razumijem Vladu koja ne želi pomoći svome narodu, a jako dobro zna da taj isti narod jedva diše', napisala je čitateljica Danas.

14.2.2013.
9:58
Play ponuda

Čitateljica koja se obratila na adresu našeg Stručnog tima i sama se nalazi zarobljena u kreditu čiji je iznos skočio za gotovo sto posto.

"Početna rata je bila 3.400 kuna, da bi sada iznosila 6.100 kuna! Ne znam što je alarmantno ako ne ova činjenica. Nismo mi tražili kredit u 'švicarcima', nego je službenica u banci rekla da je to za nas najbolje, s obzirom na kreditnu sposobnost.

Bez upozorenja o mogućem rastu, uzeli smo što nam je rekla da je dobro. Izračunali smo da je to rata koju naša primanja podnose i presretni uselili u naš novi stan", priča nam čitateljica koja se nada i da će se ljudi mobilizirati vezano za ovaj problem i izaći na ulici tražiti konkretan odgovor od Vlade.

Ni Milanović nije nezamjenjiv...

"Neka se samo sjete obećanja koja su davali Milanović i Čačić prije izbora vezano za problem kredita u 'švicarcima'. Da oni imaju plaće kao većina građana, ne bi sa smiješkom odgovarali na ova pitanja kao što to radi Milanović. Ali nije ni on nezamjenjiva...".

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kazao je, sjećamo se, u kolovozu 2011. godine: "Jedino rješenje za one koji imaju kredite u francima jest da ga prebace u eure po tečaju kakav je bio u trenutku kada su ga podizali. Banke, iako bi to za njih bio gubitak, moraju to omogućiti, ali treba imati u vidu da su kamate rasle bez pravih razloga".

Problem do danas nije riješen. A Čačić je borbu na strani dužnika zamijenio šutnjom i ignoriranjem problema. Isto se nastavilo i nakon njegova odlaska.

Kako bi se izborili za svoja prava, u travnju prošle godine udruge Franak i Potrošač podižu kolektivnu tužbu protiv osam poslovnih banaka koje su, tvrde, "oderale" svoje klijente s kredita u francima. A deset mjeseci kasnije, u veljači ove godine, udruga Franak ulaže službenu prijavu Hrvatskoj narodnoj banci protiv Zagrebačke i Splitske banke zbog nezakonitosti u njihovu poslovanju.

Na konferenciji za novinare koja će sutra u isto vrijeme biti održana u pet hrvatskih gradova - Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Rijeci i Splitu) udruga Franak gdje će dodatno pojasniti razloga ove prijave.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Play ponuda
Play ponuda