‘Bandićevi i Josipovićevi grijesi su u ravnoteži’

HDZ je danas rezimirao prošlu godinu i ponio se kao da im se ništa gore od odricanja od 10 posto proračunskog novca nije dogodilo.

Podsjetimo, sinoć se HDZ-ovac Andrija Hebrang nije uspio plasirati u drugi krug izbora, na lokalnim izborima HDZ je izgubio sve veće gradove, a možda im je najveći šok bio bijeg predsjednika Vlade i stranke Ive Sanadera. Ipak, HDZ-u je čaša polupuna.

“Na lokalnim izborima smo mi pobijedili. To je činjenica. Kao što ste vidjeli, jučer je uistinu nedostajalo malo da Andrija Hebrang uđe u drugi krug. Ali, to je sada prošlost”, kazala je Jadranka Kosor nakon što je u središnjici HDZ-a uručila Mariji Rukavini 150 tisuća kuna za Zakladu Ana Rukavina.

Na pitanje je li Sanader čestitao Hebrangu na sinoćnjem rezultatu, okupljeni stranački vrh HDZ-a, u sastavu Kosor, Hebrang, Mario Zubović, Darko Milinović, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Branko Bačić, Jasen Mesić, Bianca Matković, samo se promeškoljio u stolici, a jedino je Hebrang u šaljivom tonu kazao da nema Sanaderov broj mobitela. Kosor kaže da se ne pribojava potresa i sukoba zbog Hebrangovog rezultata.

“Činjenice su da je ovo jako dobar rezultat te da je nekoliko kandidata u ovoj kampanji uzimalo glasove iz našeg prostora, a ne iz ljevice. Ovo je izvrstan rezultat”, kaže Kosor i dodaje: “Ja nisam pobijedila na predsjedničkim izborima 2005., pa je HDZ svejedno pobijedio 2007. godine na parlamentarnim izborima. Rejting stranke ne pada, osnažili smo se u posljednjih nekoliko mjeseci.”

Predsjednica HDZ-a naglasila je kako ne poziva na bojkot drugog kruga izbora, nego da HDZ kao stranka jednostavno nema koga preporučiti. Iako u vodstvu stranke pojedinci komentiraju kako bi u smislu borbe protiv korupcije Ivo Josipović HDZ-u bio povoljniji od Milana Bandića, nitko iz HDZ-a nije spreman javno istupiti drugačije od onoga što je premijerka kazala sinoć i ponovila danas.

Upitan postoji li po njemu razlika između “grijeha” njegovih dojučerašnjih protukandidata koji su prošli u drugi krug, Hebrang je kazao: “Podjednaki su kad se stavi na vagu Bandić s jedne strane i Josipović i Haški sud s druge strane.”

Na pitanje hoće li biti izvanrednih izbora u stranci, također su se kiselo osmjehnuli, uz Kosoričin komentar: “Svašta se priča.” Ne vjeruje ni da će doći do izvanrednih parlamentarnih izbora.

Kosorica je upozorila i kako niti jedna stranka, osim HDZ-a, nije vratila novac u državni proračun iako su se svi zaklinjali da će to učiniti nakon što je HDZ odlučio odreći se vlastitih 2,6 milijuna kuna.

Prethodni članci:

arti-200912280458006
arti-200912270464006
arti-200912280087006

Povratak na Net.hr