BANDIĆEVA STRANKA TRAŽI IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK: / 'Ako se to ne riješi, izvrsni učenici i studenti će biti kažnjeni'

25.8.2017.
14:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik stranke i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u petak na konferenciji za novinare kako je uvjeren da će Vlada premijera Andreja Plenkovića dočekati taj prijedlog raširenih ruku jer se nalaze na istoj suštinskoj i svjetonazorskoj matrici demografije i znanja.

Bandić ne očekuje da će se te izmjene dogoditi odmah u rujnu, ali očekuje da se od nove godine krene s aktivnim mjerama i uvažavanjem znanja i izvrsnosti i Hrvatska krene na istinski put europske priče.

Bandić: 'Jadnim ljudima država uzme 35 posto onoga što im grad da'

Objašnjavajući razlog zbog kojih njegova stranka traži izmjene Zakona o porezu na dohodak, Bandić je rekao da grad roditeljima odgojiteljima da 6000 kuna, a jadni ljudi dobiju 3800 jer 35 posto uzme država, dok dijete dobije 500 kuna, a na kraju godine roditeljima uzmu 3000 kuna.

"To je strašno, a kunu se svi s govornica pa i stranačkih rovova i utvrda o demografskoj politici i znanju i obrazovanju, svima su puna usta, a sve činimo da toga ne bude pa čak gušimo i one gradove i ljude koji tome daju prioritet kao Zagreb“, poručio je Bandić.

Grad je, po njegovim riječima, za roditelje odgajatelje u osam mjeseci izdvojio 120 milijuna kuna, a do konca godine još 80 milijuna kuna. No, Bandić upozorava kako oni "džabe izdvajaju 200 milijuna kuna za tu namjenu kad je na snazi destimulativna politika poreza na dohodak".

'Samo jedan članak treba dopuniti točkom'

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Irena Cajner Mraović objasnila kako se može dogoditi da roditelji izvrsnih studenata koji dobiju nagradu, stipendiju ili uspijevaju raditi uz studij, zbog 500 ili tisuću kuna plate iznos poreza od više tisuća kuna jer je prijeđena famozna granica od 15 tisuća kuna koji se priznaju kao osobni odbitak za uzdržavanog člana obitelji.

„Stvar se može riješiti na način da se samo jedan članak dopuni točkom koja će u osobnom odbitku predvidjeti takve situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Ako se to ne riješi sve će biti kao i do sada, odašiljat će se loša poruka onima koji su izvrsni da su za svoju izvrsnost na neki način kažnjeni“, rekla je Cajner Mraović.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić upozorio je da jedna četvrtina iznosa koji grad isplaćuje roditeljima odgojiteljima završava u državnom proračunu pa će prijedložiti da se Zakon o porezu na dohodak izmjeni na način da se dohotkom ne smatra novčana pomoć za roditelje odgojitelje koje isplaćuju jedinice lokalne samouprave te da se ta primanja ne ovršuju.

Ivica Lovrić: 'Od početka podržavamo Vladu'

Na pitanje hoće li biti referenduma za Trg maršala Tita, rekao je da treba pričekati Skupštinu i konferenciju za novinare. Upitan hoće li podržati vladu, rekao je da od početka podržavaju Vladu jer s tom Vladom i njenim ministrima imaju nekakav kontakt za razliku od prijašnje.

Na pitanje je li SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj gradskoj Skupštini Radenko Tomić prešao u njegovu stranku, Bandić je rekao da to treba pitati Tomića. Osnivanje novih gradskih ureda će koštati puno manje nego rezultat koji će mjeriti za godinu dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali