NOVE STARTNE POZICIJE

BANDIĆEVA SMRT SVE JE IZ TEMELJA PROMIJENILA: Karte se ponovno miješaju, planovi se prilagođavaju

Svi kandidati u Zagrebu morat će mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su kampanje temeljili na žestokoj kritici Bandića

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba Milana Bandića tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio, a karte se sada ponovno miješaju, piše danas Jutarnji list.

Mnogi sugovornici sa zagrebačke političke scene smatraju da će svi gradonačelnički kandidati morati mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su redom kampanje temeljili na žestokoj kritici Milana Bandića, navodi dnevnik.

Zanimljivo će biti i na ljevici jer sada, kako neki tvrde, rastu šanse SDP-ovu kandidatu Jošku Klisoviću, ali i na dijelu političkog spektra od centra nadesno gdje više nema izraženog favorita.

TKO JE ČOVJEK KOJI TVRDI DA JE BANDIĆ UMRO U NJEGOVOJ KUĆI? Ima jake veze s arapskim svijetom, a veže se i uz čudni, propali projekt

HDZ mijenja kandidata?

Takva situacija mogla bi ići na ruku Bandićevu koalicijskom partneru HDZ-u kojemu će se nesumnjivo prikloniti dio njegovih birača. No, HDZ-u je problem njegov kandidat – široj zagrebačkoj javnosti nepoznati Davor Filipović, koji u svojim prvim javnim istupima i nije briljirao. HDZ-ovi izgledi, nakon Bandićeva odlaska, bili bi puno bolji da je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, pristao na ponudu Andreja Plenkovića i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.

Ovako su se pojavile i spekulacije hoće li HDZ u novonastaloj situaciji možda i mijenjati svog kandidata. Nema sumnje da će Plenković učiniti sve da HDZ iskoristi priliku koja mu se neočekivano ukazala da ipak napravi dobar rezultat u Zagrebu. To znači da će maksimalno mobilizirati stranku, no za sada nema naznaka da bi mijenjao kandidata.

POLITOLOG O BANDIĆU: ‘On je bio kralj populističkog stila. Teško je reći kome će ići njegovi birači, ali Škori je ovo zadnja šansa’

Nova situacija za sve

Ovo je potpuno nova situacija i novi izazov za sve, a posebno za HDZ – rekao je Jutarnjem listu jedan od sugovornika iz te stranke. Smatra da će se dio Bandićevih birača sada prikloniti njima.

“Ako HDZ bude dobro vodio kampanju, ako se šef stranke Andrej Plenković maksimalno angažira, onda nam se otvaraju velike šanse da budemo najjača lista na izborima za zastupnike Gradske skupštine, a da naš kandidat Davor Filipović uđe u drugi krug. Mislim da bi mu za to bilo dovoljno 20 posto glasova”, kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako su konzultacije u HDZ-u već počele, ali da za sada nitko ne spominje da bi mogli promijeniti svog kandidata, donosi Jutarnji list.

KAKO ĆE IZGLEDATI ZAGREB NAKON BANDIĆA? ‘Budućeg gradonačelnika svi će s njim uspoređivati, a jedan kandidat mogao bi imati problema’

Povratak na Net.hr