APIS U RUKAMA VLADE

BANDIĆ SE OGREBAO ZA VELIK NOVAC, U PRORAČUN ZAGREBA STIŽE 280 MILIJUNA KN: To mu je zanimljivim manevrom omogućio Plenković

Procjenu vrijednosti udjela Grada Zagreba naručilo je Ministarstvo državne imovine, a sve je krenulo tako što se Bandić u travnju obratio spomenutom ministarstvu kao i Ministarstvu financija s ponudom o prodaji gradskog udjela pa je ‘pala’ procjena od 280 milijuna kuna

Konkretan dogovor u vrijednosti 280 milijuna kuna obilježio je kraj jučerašnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, inače HDZ-ova partnera u parlamentarnoj vrećini. Kako doznaje Večernji list, država će od Grada Zagreba kupiti 49 posto udjela u firmi Apis IT, koja slovi kao jedna od najprozivanijih tvrtki u Lijepoj Našoj.

Druga polovica Apisa pripada državi, a poslije kupovine ona će postati stopostotni vlasnik tvrtke. Procjenu vrijednosti udjela Grada Zagreba naručilo je Ministarstvo državne imovine, a sve je krenulo tako što se Bandić u travnju obratio spomenutom ministarstvu kao i Ministarstvu financija s ponudom o prodaji gradskog udjela pa je “pala” procjena od 280 milijuna kuna. Iz Ministarstva državne imovine su za Večernji list potvrdili da je napravljena ocjena te da je prikupljena sva bitna dokumentacija, no da će Vlada donijeti konačnu odluku o kupovini tvrtke Apis. Međutim, o svoti procjene u Ministarstvu nisu htjeli govoriti.

SASTALI SE ANDREJ I MILAN: ‘Zagreb dobiva nove tramvaje i još puno dobrih stvari; ucjenuje li Bandić Vladu? E, to ja ne znam…’

Nije jasno zašto državi treba puno vlasništvo u Apisu

Kupovina Apisa pomalo čudi, odnosno pokazuje da je vjerojatno sklopljen politički dogovor između Plenkovića i Bandića pa će “šef” Zagreba u gradsku kasu spremiti 280 milijuna kuna. Neobično je što će doći do te kupovine jer se prije četiri godine u HDZ-u razmišljalo o privatizaciji Apisa kao i OIV-a i Fine.

Nije jasno zašto država želi puno vlasništvo u toj firmi, iako ta agencija najveći dio poslova radi upravo za državu. U Ministarstvu državne imovine tvrde da je Apis od posebnog interesa za RH. Riječ je o Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama u kojoj se obrađuju rezultati izbora te se provjeravaju potpisi koje prikupljaju različite referendumske inicijative.

BANDIĆ PRITIŠĆE PLENKOVIĆA: Zagrebu hitno treba novac zbog njegove fantazije: ‘To je bomba za proračun’

Tvrtka poznata kao mjesto za uhljebe SDP-a

Na Apis i na Vladu se digla “kuka i motika” nakon što su Vlada i bivši ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdili da ima 40.000 nečitkih potpisa pa odbacili referendume za izmjenu izbornih pravila i protiv Istanbulske konvencije. Tada su pokretači inicijativa govorili da su im potpisi ukradeni. O Apisu, kao mjestu ukradenih glasova, govorio je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. No, on nije imao konkretne dokaze niti je podnio prijavu. Osim toga, Apis je u medijima bio prozivan kao tvrtka za uhljebljivanje SDP-ovaca. Naime, pisalo se da je 114 članova ili osoba povezano rodbinskim ili interesnim vezama sa SDP-om.

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića 2014. u plan upravljanja državnom imovinom za 2015. stavljen je otkup Apisa, no transakciju će realizirati tek Vlada Andreja Plenkovića. Prije pet godina objašnjenje za kupovinu bilo je da je broj poslova koje ova tvrtka obavlja za državu dosegao 85 posto, dok je nekada Apis radio uglavnom za Zagreb. Tijekom 2014. pisalo se da bi Zagreb za Apis od države mogao dobiti 200 milijuna kuna, dok je danas procjena porasla za 80 milijuna.

Ipak, na kraju je dogovor o prodaji Apisa zasjedio povod sastanka premijera i zagrebačkog gradonačelnika jer je između Vlade i Grada Zagreba ostalo pitanje GUP-a. Osim toga, na dnevnom redu njihovog sastanka našlo se i gradonačelnikovo nezadovoljstvo četvrtim krugom porezne reforme zbog koje Grad Zagreb ostaje bez 200 milijuna kuna. Kako doznaje Večernji list, Plenković je Bandiću obećao kompenzacijske mjere kojima će se taj gubitak pokriti. Svoje nezadovoljstvo Bandić je objasnio time da se nastavlja s politikom kojom se prihodi Grada Zagreba smanjuju.

NE ODUSTAJE: Karamarko dodatno optužio SDP i APIS

 

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr