BANDIĆ O ŽENAMA U SABORU: / 'Neki govore o ravnopravnosti spolova na izborima, a stvarno su protiv ravnopravnosti'

Na konferenciji za novinare Bandić je pozvao sugrađanke i sugrađane da u nedjelju kažu odlučno 'ne' licemjerstvu, amoralnosti i vrijeđanju žena

2.7.2020.
14:11

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić ocijenio je u četvrtak da je ravnopravnost preduvjet demokratske i napredne Hrvatske, dodajući kako neki licemjerno zagovaraju ravnopravnost spolova na izborima za Sabor, a stvarno su protiv bilo koje ravnopravnosti. Na konferenciji za novinare pozvao je sugrađanke i sugrađane da u nedjelju kažu odlučno "ne" licemjerstvu, amoralnosti i vrijeđanju žena.

"Dvije najveće stranke, i treća koja se nudi kao alternativa i treći put, koje pretendiraju voditi Hrvatsku - ni jedna nije ispoštovala zakon", upozorio je Bandić, nositelj liste Stranke rada i solidarnosti u 2. izbornoj jedinici, te podsjetio na Titovu izreku da se "ne mora držati zakona kao pijan plota", to jest na to da se zakon poštuje kad nekome odgovara, a kad mu to ne odgovara - onda se ne poštuje.

'Što su žene, građani drugog reda?'

Apsurdnim je ocijenio da je 2008. donesen zakon i da se u tri izbornakruga nakon toga ne dosegne 40 posto zastupljenosti žena.

"To je katastrofa i zato je moja poruka biračima da u nedjelju uzmu stvari u svoje ruke i da prestanu biti moneta za potkusurivanje i glasačka mašina za one koji ih ne poštuju, jer to je u biti nepoštivanje čovjeka", istaknuo je Bandić. "Što su žene u Hrvatskoj, građanke ili građani drugog reda?" upitao je i dodao kako je donijeti zakon, a ne poštovati ga katastrofalno, a poruka građanima je, kako je rekao, "Titina - ne morate se držati zakona".

Bandić kaže da je kod njega u Skupštini polovica zastupnika ženskog spola

Ustvrdio je kako su u Gradu Zagrebu bili preteča rodne ravnopravnosti i prije 2008. i da im nije bilo potrebno donošenje zakona te da su u Stranci rada i solidarnosti i on osobno rodnu ravnopravnost poštovali i prije.

Polovica zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini je ženskoga spola što se tiče kluba Stranke rada i solidarnosti od 16 zastupnika. Što se tiče izbornih lista, u svih šest imamo zastupljenost žena od 40 do 50 posto, istaknuo je Bandić i dodao kako - kad je riječ o izvršnoj vlasti - od 450 ljudi koji odlučuju i imaju pravo potpisa, od 24.500 zaposlenih u Zagrebu, 300 je žena i 150 muškaraca.

Nije gledao sučeljavanje Plenkovića i Bernardića

U vezi s nedavnim Tv sučeljavanjem Plenkovića i Bernardića rekao je kako sučeljavanja inače ne gleda jer nema što čuti te da to stara priča. No, dodao je, čuo je da je jedan između Tuđmana i Tita izabrao Tita i prema tome zaključio kako je "Tito još uvijek živ".

Predsjednica seniora 365 Zdenka Ninić upozorila je kako žene imaju 24,9 posto niže mirovine i oko 12 posto niže plaće, a nositeljica liste u 7. izbornoj jedinici Gordana Rusak rekla je kako je u Stranci rada i solidarnosti, iako nije njezina članica, nitko nikad nije pitao za stranačku iskaznicu niti je bila bitna njezina rodna pripadnost.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali