USKORO IZRADA BISTE

BANDIĆ MAKNUO TITA I VRAĆA IVU LOLU RIBARA: ‘U Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju kojeg su ubili četnici’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je danas da će Zagreb ponovno dobiti brončanu bistu narodnog heroja Ive Lole Ribara, a bit će postavljena na mjestu s kojega je uklonjena na Črnomercu, uz Prilaz baruna Filipovića, ulice koja je do 1991. nosila ime Ive Lole Ribara.

Od autora biste, poznatog kipara Koste Radovanija, bit će otkupljena prava za izradu identične biste, izjavio je Bandić novinarima na Šumarskom fakultetu, nakon svečanog uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za učenike s teškoćama u razvoju.

Podsjetio je da su četnici na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara, koji u Beogradu ima ulicu, “a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju”. “To nije dobro”, rekao je Bandić.

JOSIPOVIĆ PODBADA NAKON PREIMENOVANJA TITOVA TRGA: ‘A sada, narode, med i mlijeko… Sutra svi kišobrane, padat će pečeni pilići s neba

BURAN POČETAK SJEDNICE: Švaljek zatražila da se točka o promjeni imena Trga maršala Tita izbaci s dnevnog reda, prijedlog odbijen

Poručio je da svi spomenici iz bliže i dalje prošlosti govore o hrvatskoj povijesti i da je njihovo očuvanje stvar civilizacijske odgovornosti.

“Svaki narod koji nije izvukao pouke iz bliže i dalje povijesti, morat će je ponovno proživljavati, a ja ne bih ponovno proživljavao ono što smo prolazili ’45. i ’91.”, dodao je.

Nakon što je noćas u Gradskoj skupštini  izglasan prijedlog o promjeni imena Trga maršala Tita, Bandić nije odgovorio “kada će doći do fizičke promjene imena toga trga”, ustvrdivši da se gradonačelnik time ne bavi, te da će sve biti provedeno u skladu s procedurom i zakonom.

Vezano za troškove, smatra da će oni biti minimalni u odnosu na to da se “raskine s totalitarnim obilježjima bilo koje vrste”.

Ujedno je ponovio poziv Vladi da ukloni sve znakove totalitarnih sustava, pa i onaj “Za dom spremni” iz Jasenovca. “U Zagrebu toga nema, niti će biti dok sam ja gradonačelnik”, poručio je Bandić.

ZAGREB VIŠE NEMA TRG MARŠALA TITA: Hasanbegović: ‘Ovdje nikad neće sjediti titoistička većina’; Bandić: ‘Nije ovo povijesna večer’

Povratak na Net.hr