UKIDAJU SE POVLASTICE

BANDIĆ IM UKIDA PRAVO NA BESPLATNI PRIJEVOZ ZET-om? ‘Grad planira nove rezove, do tada se tijekom Adventa vozite besplatno’

‘Pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drukčijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom na to da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza’, poručili su iz gradskog Ureda za financije.

Čini se da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ukida povlasticu besplatnog prijevoza dijelu umirovljenika i socijalnih slučajeva.

Gradska uprava niije spominjala te rezove

To je na Facebooku objavio gradski zastupnik iz Naprijed Hrvatska, Renato Petek. On je gradski Ured za financije pitao zašto se smanjuje za 45 milijuna kuna novac za besplatni prijevoz, a gradska uprava takve rezove nije dosad spominjala.

Naime, do sada su pravo na besplatnu godišnju kartu imali umirovljenici čiji su ukupni prihodi manji, ili do 3200 kuna mjesečno, jednako kao i osobe starije od 65 godina s takvim prihodima, bez obzira jesu li umirovljenici. Među njima su bili i korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Petek je gradski Ured za financije upitao zašto je iznos po toj stavci toliko smanjen, a u svojem je Facebook statusu objavio što su mu odgovorili.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

‘Vidjet ćemo koliko će umirovljenika izgubiti pravo na besplatni prijevoz ZET-om’

‘Bandić ukida socijalnu mjeru besplatnih godišnjih karata ZET-a za dio umirovljenika!

U prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje, stoji da će sredstva po toj stavci biti smanjena za 45 milijuna kuna, umjesto prošlogodišnjih 82, na samo 37,5 milijuna kuna. Do sada je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno.

Također, tu su mjeru koristile i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Na postavljeno pitanje zašto je iznos po toj stavci toliko smanjenje dobio sam pisani odgovor gradskog Ureda za financije u kojem stoji:

“S obzirom na to da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drukčijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom na to da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.“

Drugim riječima, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se neka nova za koju će biti dovoljno više nego upola dosadašnjih sredstava. Prije nekoliko godina išlo se s prijedlogom, od čega se ubrzo i odustalo, da se dohodovni cenzus snizi s 3200 na 2400 kuna. Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika grada Zagreba od 1. siječnja 2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam, trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom Adventa vozite besplatno!’, napisao je Petek na Facebooku.

Povratak na Net.hr