OŠTRE KRITIKE

BANAC SE OBRUŠIO NA MOST: Krajnje su iritantni, na novim izborima bili bi pometeni

“Izbori su krajnja mogućnost, no ne bih je odbacio, jer ako se ide ovako, ovo neće funkcionirati”, komentirao je aktualnu političku situaciju povjesničar i političar Ivo Banac gostujući u Temi dana na N1 televiziji. Pritom je oštro kritizirao Most ustvrdivši da bi na novim izborima, ako do njih dođe, bili pometeni.

“Mislim da Most uopće nije uspio, postali su krajnje iritantni, s raznih perspektiva se na njih tako gleda. Nije pokazao alternativu, nego jednu vrstu populističke strasti koja se ne pokazuje u praksi. Recimo, ove gluposti oko plaća i slično, to je prazno moraliziranje koje više ne pali ni kod onih koji su antipolitički raspoloženi. Mislim da ako dođe do izbora, da će MOST biti pometen”, kazao je.

Most ostavlja prostor za koaliciju s SDP-om?

Temeljni problem Banac vidi u dualističkoj vlasti i predsjedniku Vlade koji ne funkcionira unutar nje. Dugoročno, ne odbacuje ni mogućnost značajnih preslagivanja u Saboru.

“Naglašavam glavni problem, ova Vlada nema šest mjeseci, od nje se očekuju brzi rezultati. Ono što je do sada postigla je zapravo jedan mali pomak što se tiče gospodarstva, no niti izbliza onoliko veliki kako se očekivalo. Zadnji je trenutak da se ljudi u Vladi trgnu i shvate da moraju riješiti neke stvari, i da nema čekanja, osobito ako je razlog čekanja nedostatak kadrova za pojedine funkcije”, rekao je te se ponovno okomio na Most dodavši da “mora odlučiti je li u zajedničkoj vladi s Domoljubnom koalicijom ili želi ostaviti prostor za novu koaliciju s SDP-om”.

SVE TEŽE OPTUŽBE UNUTAR VLADAJUĆE KOALICIJE: ‘Most je glavni remetilački faktor! Karamarko mora udariti šakom o stol’

O Brkićevom diplomskom, Radmanu i Titu

O situaciji oko Milijana Brkića i njegovog diplomskog rada, Banac kaže da nije moguće govoriti o njegovim perspektivama, ako se pokaže da je doista riječ o plagijatu.

Kao jedan od svojedobno spominjanih kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, Banac je upitan i o smjeni Gorana Radmana koju je, kaže, očekivao.

“Ja od ovog očekujem prvi početak niza drugih događanja koja će reformirati HRT”, dodao je.

A kao povjesničar i jedan od oštrijih kritičara lika i djela Jopipa Broza Tita, ustvrdio je da smo “na početku razdoblja gdje će mnogo toga postati jasnije, a ako se sami ne uozbiljimo vrlo brzo će na to utjecati međunarodna zajednica”.

MESIĆ: ‘Micanje Tita ustupak je neofašističkim krugovima’

Povratak na Net.hr