Ban Ki-moon i Milanović razgovarali o nezaposlenosti mladih

Problem nezaposlenosti mladih i osnaženje političke participacije žena samo su neke od tema o kojima su na Brijunima raspravljali Ban Ki-moon i premijer Milanović. Glavni tajnik je ujedno pohvalio hrvatski doprinos radu UN-a.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se na Brijunima s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moonom. Na sastanku se razmotrila situacija u kriznim žarištima u svijetu, s posebnim fokusom na eskalaciju sukoba u Siriji nakon rusko-kineskog ulaganja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Razgovaralo se i o situaciji u regiji jugoistočne Europe, utjecaju gospodarske i financijske krize u Europi na svjetske gospodarske tokove, problemu nezaposlenosti mladih i osnaženju političke participacije žena.

Hrvatski utjecaj u regiji pozitivan

Glavni tajnik je pohvalio doprinos Hrvatske radu UN-a i pozvao Hrvatsku da nastavi sa svojim pozitivnim utjecajem u regiji.

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su bili potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Susreo se i s Josipovićem

Prije susreta s Milanovićem Ban Ki-moona je u Bijeloj vili na Brijunima primio i predsjednik Ivo Josipović.

Na konferenciji za novinare Ban Ki-moon je svoje obraćanje iskoristio za čestitke u povodu skorog ulaska RH u Europsku uniju. Predsjednik Ivo Josipović je, pak, rekao kako je glavni tajnik UN-a prepoznao hrvatsku ulogu u stabilizaciji regije i njezinu važnost za mir i sigurnost, ne samo u regiji nego i šire.

“Ta politika dobit će na važnosti našim članstvom u EU-u jer će Hrvatska kao uspješna priča biti primjer drugima”, izjavio je predsjednik Josipović, dodavši kako je vitalni interes zemlje u regiji da vlada mir i suradnja na svim područjima, od gospodarskog do diplomatskog.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr