PRIČA IZ ZAGREBA

BAKU OD 93 GODINE NA PREGLED NARUČILI TEK 2018.: ‘Pa nema ona toliko vremena’

Zagrepčanka Josipa Erceg (93), koja je na desno oko potpuno slijepa, a na lijevom joj je ostalo samo 30 posto vida, naručena je na pregled koji bi joj mogao spasiti vid tek za dvije godine, piše 24sata.

“Sitna slova ne vidim, ali meni je dovoljno da mogu i naslove pročitati. To mi je najdraža stvar dok mi unuci i praunuci ne dođu u posjet”, ispričala je Josipa koja samačke dane u svom stanu na Trnju provodi uz čitanje novina i gledanje televizije.

Sin Željko (63) nedavno je majku odveo na pregled kod oftalmologa u nadi da će joj olakšati život, a oni su je nakon pregleda poslala na dubinsku pretragu oka u KV Sveti Duh. Objasnili su im kako bi nakon tog pregleda mogli Josipi propisati terapiju koja bi joj poboljšala vid ili pak održavala postojeće stanje kako ne bi potpuno izgubila vid.

Uslijedio je neviđeni šok. Shvatili su da je pregled zakazan za listopad 2018. godine.

Na pregled pravog datuma, ali krive godine

“Pa radi se o staroj ženi koja nema vremena čekati toliko. Tko zna hoće li uopće doživjeti 2018. godinu”, rekao je Željko.

Ogorčen je jer je 40 godina plaćao zdravstveno osiguranje i sad ne može majci omogućiti kvalitetniji život.

“Majka i ja našli smo se u smiješnoj, ali istodobno i tragičnoj situaciji. Isprva nismo shvatili da se radi o 2018. godini pa smo se 22. listopada, prije nekoliko dana, uputili na Sveti Duh. Mama je bila jako uzbuđena jer je vjerovala da će se nešto riješiti po pitanju njenog vida. Odjednom je izašla medicinska sestra iz ordinacije i pitala nas je zašto smo došli. Bio sam zbunjen i rekao sam joj da smo za danas naručeni. Ona se nasmijala i rekla mi da smo pogriješili te da je pregled predviđen za 22. listopada, ali 2018. godine. Mislim da su svi koji su to čuli u čekaonici na našem licu mogli vidjeti koliko smo zaprepašteni”, rekao je Željko.

Reakcija ravnatelja bolnice

Iz KB Sveti Duh su kazali da bi u nekoj drugoj bolnici vjerojatno došla prije na red, jer se kod njih najviše čeka.

“Moram priznati da nam ne bi bilo prvi put da unatoč dalekom datumu za koji su pacijenti naručeni, izađemo u susret ljudima i primimo ih ranije. Uvijek uzmemo u obzir njihove godine i težinu bolesti. Takve slučajeve imamo svaki dan. Jako mi je žao što je gospođa Erceg dobila tako daleki datum i siguran sam da ćemo i nju primiti puno ranije”, rekao je za 24sata Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh.

Povratak na Net.hr