KRAKOVI AFERE JANAF

BAČIĆ KOMENTIRAO PREPIRKU PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: ‘To je za mene neshvatljivo, on se miješa u pravosudni predmet’

Bačić je podsjetio da se otvaranjem istrage i njezinom pravomoćnošću koju utvrđuje zagrebački Županijski sud počinje voditi sudbeni postupak

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak da HDZ podupire osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, što traži oporba, no, istaknuo je, ono ne smije omesti istragu.

“Mi u HDZ-u podržavamo osnivanje istražnog povjerenstva koje bi za cilj moglo utvrditi eventualne nepravilnosti i nezakonitosti u radu državnih institucija”, izjavio je Bačić u Saboru.

No, upozorio je kako pitanja koja će postaviti oporba ne smiju ometati istragu te da HDZ neće dopustiti da se u Hrvatskome saboru vodi bio kakav postupak koji se poklapa s postupcima na sudu.

Bačić je podsjetio da se otvaranjem istrage i njezinom pravomoćnošću koju utvrđuje zagrebački Županijski sud počinje voditi sudbeni postupak.

„Mi kao političari ne možemo zbog vlastiti političke promocije ugroziti ni obranu optuženika niti pravo DORH-a da u sudbenom postupku dokaže krivnju”, istaknuo je.

Bačić je zato ocijenio čudnim što se u ovom trenutku propituje rad Uskoka i DORH-a kada su provedeni akcija i izvidi, što je rezultiralo istragom nad viskom državnim dužnosnicima.

TKO JE TREBAO ZNATI? Kosor otkriva kako bi tajnost istraga trebala funkcionirati; Ističe drugi krak: ‘Puno ih je pristalo na nezamislivo…’

Također je dodao da saborska istražna povjerenstva dosad nisu bitno pridonijela rasvjetljavanju činjenica, primjerice o Agrokoru.

„HDZ se ne boji nikakvih afera, dapače, mi smo zainteresirani da se svaka od tih afera do kraja rasvijetli” , istaknuo je Bačić.

BIVŠI ŠEF USKOK-A SE OBRUŠIO NA MILANOVIĆA: ‘Nema pravo to raditi’; Dotakao se i sigurnosnih provjera: ‘Ljudi su kvarljiva roba…’

Bačić: Milanović se miješa u pravosudni predmet

Bačić je komentirao i prepirku preko medija između premijera Andreja Plenkovća i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

„Politika, prije svega izvršna vlast, pa i zakonodavna vlast, ne smiju ni u jednom trenutku provođenja izvida od strane neovisnih institucija biti s tim upoznati. Prozvati predsjednika Vlade da nešto nije znao ili da je trebao znati, za mene je neshvatljivo”, istaknuo je Bačić i dodao da su DORH i policija neovisni u provođenju aktivnosti.

Čudnom je ocijeni i izjavu predsjednika Republike da su ustavni suci ustrašeni i da je DORH u određenom trenutku trebao prekinuti izvide budući da je prema Ustavu dužan brinuti se o usklađenom djelovanju svih sastavnica državne vlasti. „Miješa se u pravosudni predmet umjesto da da podršku tijelima”, rekao je.

Na novinarski upit podupire li ponovno uvođenje sigurnosnih provjera za dužnosnike i direktore trgovačkih društava Bačić je odgovorio potvrdno.

„Da, pobornik sam da se zakonom vrati obveza da se prije imenovanja dužnosnika u izvršnoj vlasti, pa i u javnim poduzećima provede provjera od strane Sigurnosno-obavještajne agencije, ali da ta provjera ipak bude kraća”, rekao je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr