Play ponuda

400 metara tunela u podzemlju Rijeke kriju moguću novu atrakciju

shimmer fallback

Građani Rijeke možda znaju da pod površinom njihovog grada postoje kilometri tunela i skloništa, ali je mali broj onih koji su nogom zakoračili u taj svijet.

28.6.2013.
11:39
Play ponuda

Naime, volonteri i članovi Centra tehničke kulture Rijeka organizirali su u četvrtak u sklopu projekta 'po-RI-look' obilazak sustava skloništa i tunela koje su talijanski vojnici izgradili ispod Starog grada za Drugog svjetskog rata. U ovom nezaboravnom iskustvu sudjelovalo je stotinjak građana koji su – oboružani kabanicama, džepnim svjetiljkama i gojzericama – krenuli u podzemnu avanturu.

Protok vremena i ljudska nebriga učinili su svoje, piše Novi list, pa je većina građana ukazivala na zapuštenost tunela; ulaz su zaklonili korov i smeće, a unutra ima blata i svakojake krame. Također, u tunelu je mračno kao u rogu, premda postoje električne instalacije i rasvjetna tijela. Zbog dotrajalosti dio tunela je zatvoren i za organizirano razgledavanje.

Jedan krak tunela vodi do gradskog zatvora

Zanimljiv je i podatak da jedan krak tunela vodi sve do gradskog zatvora, koji je doduše zatvoren s dvoje glomaznih, željeznih zavarenih vrata.

Među posjetiteljima je bio i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, koji je rekao da su tuneli fascinantni te da bi se jednog dana mogli komercijalizirati. Hoće li tuneli biti nova turistička atrakcija u Rijeci, tek treba vidjeti...

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Play ponuda
Play ponuda