DOSTA NEZGODNO

AUSTRIJSKI LIST ISMIJAO PREMIJERA: I njima je nevjerojatna jedna stvar vezana za vojni rok

Austrijski konzervativni list Die Presse ismijao je premijera Andreja Plenkovića vezano za potencijalno uvođenje obveznog vojnog roka. Objavili su tekst naslovljen ‘Hrvatska: Nesposobni za služenje vojske su za ponovno uvođenje vojnog roka.

Poznati list piše o najavi povratka vojnog roka u Hrvatskoj kojeg podržava i premijer, koji je kazao kako bi služenje vojnog roka od tri ili četiri tjedna među mladima moglo popularizirati vojsku. No, piše austrijski list, polovica Vlade ni sama nije odslužila vosku, a među njima je i sam premijer koij je vojsku izbjegao zbog takozvani mediteranske anemije – talasemije minor.

Nije obavio vojni rok niti se borio u ratu

Die Presse navodi kako je Plenković krajem osamdesetih proglašen nesposobnim za vojni rok, a nije se borio niti u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. te podsjeća kako se premijer na svojoj službenoj web stranici hvali aktivnim bavljenjem sportom.

Navode također i činjenicu kako istu bolest imaju i vrhunski sportaši Pete Sampras i Zinadine Zidane koje ta anemija nije spriječila u postizanju vrhunskih rezultata.

Militarizacija društva

Osim što navodi kako je ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj sporno zbog troškova i upitne učinkovitosti, Die Presse podsjeća i da udruge civilnog društva upozoravaju kako se radi o militarizaciji društva.

Povratak na Net.hr