Play ponuda

APSURD HRVATSKOG OBRAZOVNOG SUSTAVA: / 'Država nas je školovala, a sada nas doslovno tjera van'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

'Za godinu i par mjeseci trebam završiti, a ja ne znam što me čeka.

26.3.2018.
8:14
Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija
Play ponuda

Iako već nekoliko godina studiraju studenti medicinsko-laboratorijske dijagnostike već sada znaju da im diploma neće vrijediti. "Za godinu i par mjeseci trebam završiti, a ja ne znam što me čeka. Zapravo, pretpostavljam da me čeka Europa", kaže Martina koja je među brojnima koji su završili inače priznat fakultet.

Naime, prije pet godina u Hrvatskoj je postojao preddiplomski studij laboratorijske dijagnostike i on se nalazi u Zakonu o djelatnosti u zdravstvu. No, diplomski studiji, koji su u međuvremenu otvoreni u Rijeci i Osijeku, u Zakonu se ne nalaze.

"Nadležno ministarstvo uporno tvrdi da mi kao takvi nismo prepoznati. Itekako smo mi prepoznati. Naše kolege u Sloveniji, Milanu i Njemačkoj rade taj posao za koji su se obrazovali i objeručke ih prihvaćaju", komentira za Dnevnik.hr student Petar.

Zakon je taj koji priječi i odlazak na odrađivanje pripravništva pa ga tako, primjerice, odraditi nije mogla ni današnja diplomirana inženjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike Matea Rebrina. "Sad možemo raditi staž s nižom razinom obrazovanja. Zapravo, zakinuti smo za to pripravništvo i to me najviše ljuti", kaže ona dok Martina napominje da bez staža nema licencije, a bez licencije ni posla.

"Tjeraju nas van. Mislim da je ministar to zapravo i preporučio, idite van, to vam jedino preostaje", govori Martina.

Ministarstvo bez odgovora

U Ministarstvu obrazovanja, pak, navode kako je evidentno da su studijski programi doneseni bez provjere potreba i propisa. Sada, kažu, izrađuju novi Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju u kojem se predlaže uspostavljanje sustava u kojem se u postupcima donošenja studijskih programa u reguliranim profesijama propisuje obvezno pribavljanje mišljenja regulacijskog tijela o potrebi pokretanja studijskih programa.

No, i dalje ne odgovaraju na pitanje kako će riješiti problem mladih koji su fakultet završili, a sa svojom diplomom ne mogu ni izaći na tržište, a kamoli dobiti posao.

Play ponuda
Play ponuda