ALI MOGU VAN

APSURD HRVATSKOG OBRAZOVANJA: Osječkim studentima diploma ne vrijedi, pa ćemo kandidate za bitan posao tražiti u BiH

Zato u Metkoviću razmatraju prijave iz BiH, a studenti iz Osijeka ogorčeno zaključuju: Ako Hrvatska ne da raditi, bude neka druga zemlja

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan objavio je kako Dom zdravlja tog grada traži inženjera biokemije koji bi radio u laboratoriju Doma.

“Spremni smo plaćati najam stana, dakle osigurati besplatni smještaj te sufinancirati dio plaće, sve kako bismo osigurali dolazak kvalitetne osobe,” rekao je, dodajući i kako su spremni dati i novčanu nagradu.

Zbog nedostatka kadra, uzorci krvi iz Metkovića putuju čak 150 kilometara do Kaštela.

METKOVIĆ NUDI STAN I NOVČANU NAGRADU ONOME TKO PRIHVATI OVAJ POSAO: ‘Nažalost, takvih na tržištu rada nema…’

Na tu ponudu bi se rado javili  studenti medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka, no sa svojom diplomom ne mogu.

Diploma im ne vrijedi za zanimanje

Potpredsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara Ivana Delić rekla je da je razlog tome što se osječki fakultet razlikuje se od Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

“Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu se školuju za medicinsku biokemiju i hematologiju, dok se Osijeku program odvija kroz predmete patologije, citologije, histologije, mikrobiologije, transfuziologije. Dakle, iz satnice se već vidi da program nije isti. To nije isto zanimanje”, rekla je Delić za Dnevnik.hr

Zato se u Metkoviću trenutno razmatraju ponude kandidata iz BiH. “Provjeravaju se licence. Ako budu imali uvjete, zašto te osobe ne bi došle u grad Metković” rekao je gradonačelnik.

Studentica iz Osijeka prilično je ogorčena situacijom. “Mi smo ovo upisali jer to želimo raditi i, ako nam Hrvatska to neće omogućiti, omogućit će nam neka druga zemlja”, rekla je Petra Medač, studentica medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka.

Povratak na Net.hr