PRVA NEKRETNINA

APN POČEO ZAPRIMATI ZAHTJEVE ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA: Produljili su rok za prijavu, ali kriteriji su striktni

APN je započeo s prikupljanjem zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita, a dokumentaciju zaprimaju sukladno uputama Stožera civilne zaštite, a po istim uputama rade i sa strankama

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvijestila je u ponedjeljak da je počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a do 13 sati pristiglo je 309 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata. Zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita APN je počeo zaprimati od početka uredovnog vremena, dakle od 8 sati ujutro, a dokumentacija predmeta zaprima se sukladno uputama nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i rad sa strankama, kaže se u odgovoru APN-a na upit Hine.

Kako doznajemo, APN je do 13 sati zaprimio ukupno 309 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega je 100 zahtjeva dostavila Hrvatska poštanska banka (HPB), 93 Erste&Steiermarkische banka, 84 Raiffeisen banka te 32 zahtjeva Zagrebačka banka.

Produljen rok za prijavu

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izvijestilo je prošli tjedan da će zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Tom prilikom su istaknuli da, iako je stambeno zbrinjavanje mladih obitelji među najvažnijim projektima Ministarstva, dodatno izlaganje zdravlja građana im nije prihvatljivo.

“Stoga će se, zbog svih građana koji su već prikupili potrebnu dokumentaciju, potpisali predugovore, dali kapare te koji su prethodnih tjedana molili da se poziv održi, on otvoriti kako je i planirano 30. ožujka, ali će biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Situaciju je nemoguće predvidjeti, ali ćemo pratiti i prilagođavati se”, poručili su iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar tada je kazao da će sredstva biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve te podsjetio da novi natječaj ide u rujnu, kako je i obećano. APN je početkom ožujka objavio popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Striktni kriteriji

Programom subvencioniranja stambenih kredita država građanima pomaže pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće, u trajanju od pet godina. Na natječaj se tako mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

U tri godine provođenja odobreno je više od 9.400 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1.100 djece, podaci su koje je nedavno iznijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Povratak na Net.hr