APIS OBJAŠNJAVA KAKO RADI KORONA APLIKACIJA: / Javljat će ako je zaraženi bio na manje od 2 metra dulje od 15 minuta

Podaci se spremaju isključivo na mobitelu korisnika, a nakon 14 dana brišu, uvjeravaju u APIS-u

16.5.2020.
11:57
HRT screenshot

Iz APIS-a su pojasnili kako će funkcionirati aplikacija za praćenje kontakata, a upada u oči kako će korisnici sami unosti dijagnozu.

"Imamo instalirane aplikacije, naše aplikacije su međusobno razmijenile ključeve. U slučaju da sam ja zaražena osoba, ja preko aplikacije šaljem svoj ključ na listu zaraženih osoba i u tom trenutku, znači, vi ćete dobiti informaciju na svoj mobitel da ste bili u kontaktu s osobom koja je zaražena", objašnjava Marin Katić, voditelj Odjela za izradu mobilnih i web aplikacija u APIS IT-u za HRT.

Zaraženi sami biraju hoće li podijeliti podatak

Ističe kako je sve vezano uz aplikaciju nazvanu Evidencija podataka dobrovoljno. Zaražena osoba sama unosi podatak o dijagnozi, koji se javlja drugim korisnicima ako su bili u kontaktu na manje od 2 metra, dulje od 15 minuta tijekom proteklih 14 dana. Bez otkrivanja identiteta. Oni se tada mogu javiti liječniku ili epidemiologu.

"Ovdje nema nikakvog govora o bilo kakvom praćenju lokacije", tvrdi Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

Slično rješenje na razini EU

Svi zapisi o uspostavi kontakta ili više kontakata spremaju se isključivo na mobilni uređaj pojedinog čovjeka. Podaci će na uređaju ostati spremljeni 14 dana, nakon čega se brišu. Važnost očuvanja privatnosti podataka građana naglašava i Europska komisija kao dio rješenja za otvaranje granica i pokretanje prometa. Aplikacija se usklađuje na razini Europske unije, a ministar Davor Božinović uvjerava kako nije riječ o praćenju građana, nego o bilježenju kontakata te ističe kako je sve na dobrovoljnoj bazi – od skidanja aplikacije, do pristanka da aplikacija bilježi ako osoba oboli od Covida-19.

"Aplikacija ima smisla, naravno, i kad govorimo o turizmu, na razini Europske unije, samo ako svi imaju više-manje isto rješenje, rekao je Božinović

Ipak, Dragan Petrić, urednik časopisa Bug, nije siguran koliko će biti učinkvota jer njena djelotvornost ovisi upravo o tome koliko ju ljudi instalira.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali