Elizabeta Gojan: Taoci smo korporativnih psihopata

U prepunoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva predstavljen je videoapel za spas javne televizije kao slobodnog, odgovornog medija, na koji kapital i politika neće vršiti pritisak i koji neće zaraziti žutilo.

Video je montaža snimaka 57 zaposlenika HRT-a koji govore kakva bi javna radiotelevizija trebala biti, po uzoru na sličan uradak austrijske televizije ORF. Izgovaraju po jednu ili dvije riječi, kao što je “sloboda”, “odgovornost”, “bez trivijalnosti”, “javni interes”, “pravda”, “prava branitelja”, “ljudska prava” i slično, “bez manipulacija”, “zabava”, “a ne trash“, koji završava riječima Elizabete Gojan s porukom “Drukčija, Vaša javna televizija”. Video je napravljen u slobodno vrijeme HRT-ovaca, nije nastao u produkciji HRT-a.

“Montiran je na tajnoj lokaciji, snimljen privatnim kamerama, a snimanja su trajala i do šest ujutro”, kako je kazala Gojan, HRT-ova sindikalka.

Korporativni psihopati

“Taoci smo korporativnih psihopata”, kazala je dodajući da se smrću njenih roditelja dogodilo to da HRT nema više gledatelja i slušatelja.

Prikazivanju je prisustvovao niz gostiju iz civilnog društva, ali i politike, hrvatskih i inozemnih medija, poduzetništva, tako da se u najvećoj HND-ovoj dvorani tražilo sjedalo više.

Od vladajućih političara zatekao se Goran Beus Richembergh, a bili su tu i opozicijski političari, laburisti Dragutin Lesar i Branko Vukšić, te HDZ-ovi Jasen Mesić i Sunčana Glavak. Pojavile su se i Danica Juričić Spasović i Zrinka Vrabec Mojzeš iz Ureda predsjednika, predstavnici Ministarstva kulture, Dragan Zelić iz GONG-a, Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata, Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala te niz drugih.

Ne osjećaju se prozvanima

Upitali smo bivšeg resornog ministra Jasena Mesića je li se osjećao prozvanim ovim videom, u kontekstu činjenice da je dio stranke koja je dugo bila na vlasti, a HRT traži neovisnost od politike.

“Je li ikada itko čuo da sam ja nekog zvao u Informativnom programu? Odgovaram samo za sebe. Kolektivna odgovornost je završila nakon Drugog svjetskog rata”, kazao je Mesić.

“Nimalo. Svojim angažmanom pokušavam pomoći koliko mogu, a to ću i nastaviti”, odgovorio je pak Richembergh na pitanje osjeća li se prozvanim.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac reagirao je priopćenjem.

Uprava Hrvatske radiotelevizije apsolutno se slaže sa svim stavovima i vrijednostima javne televizije iznesenim u spotu koji je danas, 15. ožujka, predstavljen javnosti u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND).

U priopćenju se navodi da Uprava HRT-a na upravo priprema novi prijedlog Ugovora između Vlade i HRT-a te će u navedenom prijedlogu biti sadržani svi stavovi izneseni u spotu.

“Unutarnji ustroj HRT-a Uprava je predložila u cilju racionalizacije troškova proizvodnje i stvaranja organizacijskog okruženja koje će omogućiti stvaranje relevantnih javnih sadržaja kakvi su izraženi u apelu HRT-ovih zaposlenika”, navodi se u priopćenju.

Povratak na Net.hr