GRAĐANI OPTIMISTIČNO REALNI

ANKETA O BUDUĆOJ VLADI: Dobre vijesti za Oreškovića

Iako još nije ni formirana, a ne znaju se ni imena ministara, buduća vlada na čelu s mandatarom Tihomirom Oreškovićem nesumnjivo budi velika očekivanja građana Hrvatske. Rezultati ankete RTL televizije govore da čak 45,2 posto ispitanih smatra kako će nova vlada biti uspješnija od dosadašnje.

Da će biti neuspješnija od vlade koju thenički još uvijek vodi Zoran Milanović, kazalo je 27,1 posto građana, dok 18,8 posto ispitanih smatra da će biti jednako uspješna. Preostalih 11,9 posto nema nikakva očekivanja od nove vlade.

Splasnuo entuzijazam s početka 2012.

U sličnom istraživanju provedenom početkom 2012., čak je 70 posto ispitanika bilo uvjereno kako će tada nastupajuća Milanovićeva vlada biti uspješnija od one koju je do tada vodila Jadranka Kosor. U odnosu na taj rezultat, kada su ispitani građani iskazali popriličan entuzijazam u očekivanjima od nove vlade, danas se može reći da su očekivanja ‘optimistično realna’, piše RTL.

U istoj anketi građani su upitani podupiru li mjere štednje i odricanje. Čak 62,8 posto ih je odgovorilo potvrdno, a 29,5 posto niječno, dok 7,7 posto nije odlučilo.

SDP NAJJAČI: Most tone, koštala ga nedosljednost

Podržavaju kresanje plaća ministrima

Što se tiče konkretne mjere, koja je bila jedna od gromoglasnijih obećanja Domoljubne koalicije na čelu s Tomislavom Karamarkom, one o smanjenju plaća ministrima, saborskim zastupnicima i državnim dužnosnicima – čak 73,9 posto ispitanih poduprlo je istu. Protiv je bilo 17,9 posto ispitanika, a 8,1 posto ne zna što da misli o toj mjeri.

AKO VLADAJUĆI ISPUNE OBEĆANJE: Prosječna plaća ministra pala bi s 18.000 na 12.500 kuna

Većina protiv ‘kanadizacije zdravstva’

Što se pak tiče ‘kanadizacije zdravstva’ koja se, kao opcija, pojavila u vrijeme pregovora o sastavljanju nove vlade – što podrazumijeva da 70 posto troškova u zdravstvu pokriva država, a građani ostatak – tek je 14,8 posto ispitanih kazalo da podržava takav sustav, 49,8 posto je protiv, 29,4 posto ispitanih ne zna ništa o tom modelu, a 11,9 posto nema stav.

Pomalo je iznenađujuće što čak 69,2 posto ispitanih podržava eventualno uvođenje poreza na nekretnine, dok je 25,1 posto protiv a 5,7 posto ne zna, pišu Vijesti.hr.

GRMOJA ZA NET.HR: Svi građani zdravstvo trebaju plaćati jednako, nema šanse da se ukidaju prava

Povratak na Net.hr