Play ponuda

Anesteziolog štrajkao, pa četvero djece ostalo bez važne pretrage

shimmer fallback
16.10.2013.
6:57
Play ponuda

U upravi klinike su ocijenili kako se radi o "individualnoj i neodgovornoj aktivnosti liječnika anesteziologa" te da će mali pacijenti koji su zbog štrajka propustili obaviti pretragu to učiniti u narednih 10 dana.

Također, iz klinike su se ispričali roditeljima djece, budući da je stručno vijeće klinike ovu pretragu uvrstilo u obavezne aktivnosti koje treba provoditi za vrijeme štrajka. Kako piše Novi list, u klinici tvrde da su od početka štrajka, 18. rujna, sva djeca s naručenim terminom prošla sve zakazane pretrage, a ni jedna nije odgođena. U navedenom razdoblju u Klaićevoj je obavljeno 135 MR pretraga, od toga 46 u općoj anesteziji, a MR uređaj je dva dana bio izvan pogona zbog redovitog godišnjeg servisa.

Magnetska rezonanca je inače ključna u dijagnosticiranju i praćenju najtežih bolesti i stanja, kakve su i onkološke bolesti. Da bi dijete prošlo MR pregled, najčešće mu je potrebna opća anestezija, a to podrazumijeva i opsežne pripreme, jer prije pretrage dijete mora proći anesteziološki pregled, izvaditi krvnu sliku i EKG, a na zakazani termin mora doći natašte. U upravi Klaićeve nisu otkrili koje su dijagnoze imali odbijeni mali pacijenti, no u bolnici ističu kako se radilo o tzv. 'hladnim' slučajevima koji su na pretragu naručeni prije nekoliko mjeseci.

Iako je u utorak bio rok za potpis novog kolektivnog ugovora u zdravstvu, sindikati će pregovore nastaviti u petak. Zapelo je kod za sindikate najvažnijeg djela ugovora- materijalnih prava.

"Na sljedećem sastanku u petak u 10 sati će i sindikati i Vlada doći sa svojim konačnim prijedlozima i o tome ćemo napraviti još jedan krug. Tada ćemo se naravno dotaknuti tog vrućeg krumpira ili kisele jabuke koju moramo pregristi, a to je naravno onaj materijalni dio - pripravnost, dežurstva i uvjeti rada. Vidjet ćemo hoćemo li ugovor potpisati u petak ili će to biti u ponedjeljak, što je izglednije", poručila je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara.

Dok ministar Rajko Ostojić misli da su 'pri kraju rješenja', šef Sindikata liječnika, Ivica Babić poručuje da kolektivni ugovor nisu potpisali, ni završili 'i do tad nema uvjeta za završetak štrajka'. (MediaServis)

Play ponuda
Play ponuda