banner

DOK SE ARENA PUNI...

ANESTEZIOLOG IZ KB DUBRAVA OTKRIO KAKVO JE STANJE U ŠATORIMA ISPRED BOLNICE: ‘Vjerujem da bi rad u takvim uvjetima bio rizik’

Rekao je da je prekratko u KB Dubrava da bi mogao reći iz osobnog iskustva da je stanje u jedinicama intenzivnog liječenja u covid bolnici doista kako je jedan od liječnika rekao da mu je u tri mjeseca umrlo pacijenata više nego u cijeloj karijeri

Ivan Bekavac, anesteziolog iz KB Dubrava opisao je kako izgleda rad u Covid bolnici od početka ovog tjedna:

“To je ustrojavanje nove jedinice intenzivnog liječenja sa svim porođajnim mukama koje ima ustrojavanje tako sofisticirane medicinske opreme i ljudi, znanja, pacijenata, u prostor koji je potpuno prazan u kojem su nas dočekale bolesničke postelje, instaliranje plinova i struje”, kazao je za N1.

“Tamo je i donedavno bila jedinica intenzivnog liječenja, ali je zbog otežanih uvjeta rada i neprikladnosti premještena u bolji i primjereniji prostor u C objektu. Ja radim u prostoru A objekta, to se ranije zvalo Psihijatrijska intenzivna. Naših 12 posteljnih kapaciteta u potpunosti su ispunjeni u prva dana”, istaknuo je.

Rekao je da je prekratko u KB Dubrava da bi mogao reći iz osobnog iskustva da je stanje u jedinicama intenzivnog liječenja u Covid bolnici doista kako je jedan od liječnika rekao da mu je u tri mjeseca umrlo pacijenata više nego u cijeloj karijeri, ali:

“Iz onoga što sam čuo od kolegica i kolega, vjerujem da je kolega nažalost u pravu i da veliki broj naših pacijenata ne preživi liječenje u jedinici intenzivnog liječenja. Taj model rada u covid bolnici nas anesteziologa iz KDB Zagreb, koji radimo rame uz rame s kolegicama i kolegama iz KB Merkur i KB Sveti duh, u najvećoj mjeri počiva na požrtvovnosti, samoprijegoru, marljivosti kolegica i kolega zdravstvenih radnika. Nemojmo zaboraviti da su s nama liječnicima i kolegice i kolege medicinske sestre i tehničari i drugo osoblje”, dodao je Bekavac.

Zašto su šatori prazni?

“Morate znati da se to sve odrađivalo istodobno s primitkom prvih pacijenata koji su bili u dramatičnom i životno ugrožavajućem stanju. Te su te rutinske aktivnosti pripreme aparature, morale biti u posebno žurnim i alarmantnim uvjetima.”

Komentirao je i pitanje zašto su vojni šatori ispred bolnice prazni, a spominje se aktiviranje “Arene”:

“Koliko sam čuo…, šatori ne raspolažu tekućom vodom i potrebnim instalacijama plinova i struje. Stoga vjerujem da bi rad u šatorima u takvim uvjetima predstavljao rizik i za pacijente i za kolege.”

Povratak na Net.hr