LIJEČNIK IZ NJEMAČKE IMA JASNU PORUKU / 'Djecu treba što prije cijepiti i u što većem broju; 10 posto ih ima kronične smetnje nakon prebolijevanja'

Image

'Djecu treba što prije cijepiti i u što većem broju, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa', smatra šef Odjela za kiruršku infektologiju berlinske bolnice

14.7.2021.
14:31
Goran Kovacic/PIXSELL

Šef Odjela za kiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu, koja spada među pet najboljih bolnica na svijetu, prof. dr. sc. Andrej Trampuž, komentirao je interes za cijepljenje u Njemačkoj, govoreći kako je u toj zemlji sada manje od 10 posto onih koji još uvijek razmatraju hoće li se ili neće cijepiti.

"Prije su bile velike demonstracije protiv cijepljenja, a sada nitko ne prosvjeduje", rekao je prof. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju. Dodao je kako je u Njemačkoj započelo cijepljenje djece starije od 12 godina.

"Djecu stariju od 12 godina procjepljujemo već dva mjeseca. Do početka školske godine moramo procijepiti svu djecu. Interes roditelja je jako velik i svakodnevno svoju djecu dovode na cijepljenje", rekao je Trampuž.

'Djecu treba što prije cijepiti'

Kao što je već otprije poznato, djeca ne obolijevaju teže, ne umiru i ne dolaze na respirator, ali, naglašava dr. Trampuž, oni su prijenosnici bolesti.

"Iako djeca nemaju teže oblike bolesti, kod 10 posto one djece koja se zaraze koronavirusom nakon prebolijevanja ostaju kronične smetnje, kao što su umor, manjak koncentracije, slabije pamćenje, manjak motivacije, odnosno imaju tzv. long covid (dugotrajni covid). Stoga djecu treba što prije cijepiti i u što većem broju, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. Preporučujem i Hrvatskoj da procijepi djecu stariju od 12 godina", poručio je dr. Trampuž.

"Ne trebamo strahovati od nekog novog soja koji nećemo moći pobijediti. Cjepivo dobro reagira na sve dosadašnje sojeve i nadamo se da će tako i ostati. No, ako se i pojavi neki soj na koji cjepivo neće dovoljno dobro reagirati, trebat ćemo samo nadograditi ovo postojeće cjepivo, što je lakše i kraće nego otkriti skroz novo", rekao je.

O trećoj dozi cjepiva

Govoreći o mogućnosti trećeg cijepljenja protiv koronavirusa, dr. Trampuž smatra da će ono biti potrebno.

"Ne znamo točno kad će se to dogoditi, međutim, bit će potrebno. Isto tako, to treće cijepljenje trebat će biti onim cjepivom kojim se osoba nije prvi put cijepila. Dakle, osoba koja je kao ja primila prvo cjepivo AstraZeneca, trebala bi trećim cjepivom primiti neko mRNK cjepivo (Pfizer Biontech, Moderna...). Ta kombinacija dvaju različitih cjepiva daje puno bolju zaštitu", poručio je prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali