Play ponuda

PLENKOVIĆ U PETRINJI I POŽEGI / 'Moj je cilj da se proces obnove ubrza. Ali to se mora napraviti lege artis'

Image
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obići će Petrinju i Požegu kako bi vidio tijek sanacije štete od potresa, odnosno tuče

29.6.2021.
8:18
Nikola Čutuk/PIXSELL
Play ponuda

Premijer Andrej Plenković utorak će iskoristiti za posjet područjima stradalima u prirodnim katastrofama. Najprije će s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom već u 8:30 nadgledati uklanjanje ruševina u Petrinji, a potom se u tamošnjoj vojarni sastati sa Stožerom civilne zaštite za sanaciju štete od potresa, javlja N1.

Premijer Plenković se obratio medijima oko 10:45 te naglasio kako je danas šest mjeseci od potresa na Baniji. "Održali smo sastanak sa Stožerom civilne zaštite, kojeg vode potpredsjednici Medved i Milošević. Izvijestili su me o svim glavnim temeama koje su predmet rada u ovom trenutku. Tijekom ljetnih mjeseci je osigurano 2276 mobilnih kućica i kontejnera i raspoređeno 930 klima uređaja.

Podijeljeno je 867.000 toplih obroka, 77.100 za operativne snage. To radi tvrtka Pleter, a sada se radi da to postupno preuzmu lokalni ugostitelji. Uklonjena su 154 objekta, zaprimljeo je više od 69000 zahtjeva za nekonstrukciju, a 8769 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu. Radi se i na aktivnostima Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, kad je riječ o nekonstrukcijsko obnovi. Taj se proces ubrzava i mnoge su kuće već stavljene u funkciju. Očekujemo ubrzavanje dinamike sljedećih dana.

Osnovan je i objedinjeni ured i očekujemo da on bude fokalna točka u rješavanju zahtjeva građana. Više puta smo produljivali odluke o oslobađanju plaćanja stanovnicima Banije. Radna skupina, na čijem su čelu ministri Tramišak i Ćorić napravili su nacrt gospodarske i demografske revitalizacije Banije. To je zadaća pred nama nakon lokalnih izbora kada su konstituirana sva lokalna tijela.

'Nijedan čovjek neće biti ostavljen'

Ti potresi koji su nam nanijeli ogromne materijalne i ljudske štete, radit ćemo na njima u sljedećim godinama. Nadamo se da će se uskoro otvoriti sredstva iz Europskog fonda solidarnosti i da će se dinamika obnove ubrzati. Veselim se suradnji s novimom gradonačelnicom, županom i ostalim načelnicima", rekao je Plenković.

"Želim se zahvaliti premijeru Plenkoviću na pomoći, od odluke o osnivanju stožera do slanja svih službi i institucija. Jasno je vidljiva puna potpora predsjednika vlade i svih resora kako bismo postigli ove rezultate koji su mjerljivi i visoki. Vodeći računa o upravljanju krizom, svjesni smo da je pred nama jdugotrajan postupak, slijedi nam čitav niz drugih mjera usmjerenih ka gospodarskoj revitalizaciji i normalizacoiji stanja. Zato je važno da je premijer čuo koje su konkretne mjere i u kojem smjeru ćemo ići.

Niti jedan čovjek neće biti prepušten sam sebi, niti jedan čovjek neće biti ostavljen i zaboravljen. To smo pokazali u vrijeme nakon potresa u zimskim vremenima, tako i danas pri visokim temperaturama. Svi resori daju svoj doprinos normalizaciji stanja", poručio je Tomo Medved.

'Dužni smo pomoći'

"Mi smo u procesu obnove oštećenih zgrada, neovisno o tome kakva oštećenja imamo, dužni smo pomoći. Intenzivirali su se natječaji za nekonstrukcijsku obnovu. Naš je cilj da sve ono što je lakše riješiti, riješimo što je brže moguće. Sve ono što je u situaciji da je funkcionalno do sezone grijanja riješi. Kolege su naišle na vrlo komplicirane imovinsko-pravne odnose i da bi proces bio dovršen, situacija mora biti čista. zadaća koji svi imaju jest da maksimalno ubrzaju procese.

Image
'SLIKA NESPOSOBNE VLADE' /

Mrak Taritaš oštro o rušenju prve kuće 445 dana nakon potresa: 'Obnova Zagreba i Banije jedna je od najvećih sramota'

Image
'SLIKA NESPOSOBNE VLADE' /

Mrak Taritaš oštro o rušenju prve kuće 445 dana nakon potresa: 'Obnova Zagreba i Banije jedna je od najvećih sramota'

Mi smo zbog toga osnovali skupinu, jer je svima jasno da Sisačko-moslavačka žuapnija imala nekoliko nezgodnih tranzicija. Od propasti industrijskog središta, do agresije tijekom Domovinskog rata, sada i potres te općenito negativni demografski procesi. Da idete od Gline prema Kostajnici, vidjet ćete koliki je to problem. Zbog toga smo angažirati stručnjake koji su napravili vrijedan prijedlog o revitalizaciji, kojeg ćemo razmotriti i krenuti pomagati. Deset sekundi potresa je 10 godina obnove, te procedure traju, novac osiguravamo. Proces sigurno neće biti gotovo do 1.9. To se mora napraviti dobro. Moramo napraviti sve lege artis i na način da se možemo na njega osvrnuti za 15, 20 godina da je bio dobro napravljen.

Mi se moramo osloniti na procjene struke, građevinara, financija. Moj cilj je da se proces ubrza. Mi ćemo učiniti sve da budu što brže vraćeni u svoje kuće. Svima koji žive u kontejnerima ne naplaćujemo struju, pa ni za klima uređaj", rekao je premijer.

SDP se pravi da nešto radi

SDP je pokrenuo interpelaciju na rad Vlade zbog sporosti obnove. "Još jučer sam rekao da kad netko tako snažno izgubi na izborima, kad ima 13 posto rejting, onda mora glumiti nešto da radi. To će doći na Sabor, biti odbijeno i doviđenja", komentirao je Plenković.

"Mi smo usvajali Zakon o obnovi, gdje sam rekao da želimo uvrstiti sve konstruktivne prijedloge od svih. Ne smjećam se da je tolikoi prijedloga oporbe uvršteno. Gledam to politički i sadržajno. Ako je sadržajno dobro, onda svakako. Vi se sjećate da oni nisu dolazili na sastanke u Vladu. Nisam ih zvao u klub ili bužu. Oni se ne mogu skupiti da dođu na saborske sjednice", nastavio je.

"Što se tiče obnove u Zagrebu bio nam je cilj osigurati institucije koje će sve to provoditi, a potom i financijska sredstva, EBRD, Svjetske banke, Europoskih fondova, plus razgovori koje vode ministri s komercijalnim bankama. Bio nam je bitno partnerstvo s gradom Zagrebom i drugim županijama. Procesuiranje zahtjeva je nešto usporenije, ali imovinsko-pravno je kompliciranija situacija nego na Baniji. Gospodin Vanđelić treba raditi svoj posao", rekao je premijer o obnovi u Zagrebu.

Motiviranje za cijepljenje

"Što da ih ucjenjujemo? Što ćemo s ovih 44 posto koji su se cijepili? Što da damo nekom tko se cijepio sutra 100 kn, a što ćemo s ovih 1,5 milijuna koji su se ranije cijepili? Hoćemo davati novac retrogradno? Komunikacija je ključ. Ima ljudi koji su pomutili vodu, pa se jednako prenose i njihove teze. Ja samo sakako za da se ljude motiira da se cijepe. To govore svi. Ako je moja zadaća bila da osiguramo dovoljno doza, jer imamo 670.000 doza cjepiva koje se može administrirati danas. Da se to iskoristi mi bismo riješili sav ovaj problem. Motivirati mlade da dolaze na koncert s potvrdama je u redu. Ali ne može nitko reći da ne zna za ovo.

"Prvi put čujem za gospodina, a Medicinski fakultet u Puli koliko znam ne postoji. Neka slušaju Capaka, Markotić, oni su iskusni ljudi", komentirao je Plenković navode o štetnosti cijepljenja, a na slobodno javno gledanje utakmica je rekao: "Svatko tko je odgovoran će to poštovati, tko nije - neće. Mi smo cijelo vrijeme iščli s blagim mjerama, jer su naši građani pametni. Ne prolaze stroge mjere u našem mentalitetu. Nsimo bezveze procijenili da nam neće proći policijski sat. Treba biti odgovoran, valjda svi možemo dati svoj doprinos. To je mala cijena, a velik doprinos", rekao je plenković.

"Gledao sam utakmicu. Imali smo fantastičnih zadnjih 30 minuta. Da smo mi dali golove na početku produžetka, onda bismo mi bili u četvrtfinalu, a ne Španjolska. Treba se zahvaliti izborniku i igračima, jer su nam donijeli puno veselja. To je sport, treba čestitati Španjolcima. Vidjeli smo da imamo i alternativne igrače", prokomentirao je premijer utakmicu.

Putovanje u Požegu

Potom će otputovati u Požegu, koju će obići i vidjeti štetu nastalu nakon snažnog nevremena s tučom. U zgradi Županije će se sastati sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima s prostora Požeško-slavonske županije.

Tijekom oba osjeta premijer će se obratiti javnosti.

Play ponuda
Play ponuda