ČIN POMIRENJA

ANALITIČARI HVALE PLENKOVIĆEV POTEZ: ‘Dovoljno smo čekali, ovako se gradi novo društvo’

‘Mora se konačno osvijestiti da Hrvati imaju državu, ali Srbi, kao nacionalna manjina, također su hrvatski građani i trebali bi biti koncentrirani na politike koji su ovdje, a ne na one koje dolaze iz Beograda’, kazala je Ankica Mamić

Specifična će biti 25. godišnjica za hrvatsku slobodu najvažnije vojno-redarstvene operacije. Plenković je najavio da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje, a potpredsjednik vlade Boris Milošević će doći u Knin na proslavu Oluje. Stručnjaci za takvu Plenkovićevu inicijativu imaju samo riječi pohvale, a za Večernji list otkrili su i zašto.

“Puno je godina prošlo od rata i pomiriti se treba, iako lakše je to govoriti ako vi sami ili netko od vaših bližnjih nije žrtva ni na jednoj strani. Plenković je napravio dobar potez jer i sama obljetnica održat će se u specifičnom kontekstu. Doba je korone i svi problemi koji su pred Vladom jednostavno impliciraju potrebu za traženjem konsenzusa gdje god je to moguće”, kazala je politička analitičarka Ankica Mamić, pa dodala kako se žrtva branitelja ni na koji način ovako ne umanjuje.

“Takvo bi ponašanje trebalo postati normalno. Mora se konačno osvijestiti da Hrvati imaju državu, ali Srbi, kao nacionalna manjina, također su hrvatski građani i trebali bi biti koncentrirani na politike koji su ovdje, a ne na one koje dolaze iz Beograda”, smatra Ankica Mamić, a s njom se slaže i povjesničar Ante Nazor, koji kaže kako Boris Milošević ima povijesnu priliku da svoju djelatnost, umjesto na ideologiju, usmjeri na poboljšanje svakodnevice svih hrvatskih građana.

Čin pomirenja

“Njegovo imenovanje za potpredsjednika Vlade potvrda je kontinuiteta civilizirane i uključive suvremene hrvatske politike prema nacionalnim manjinama – kaže Nazor, koji smatra i da je Hrvatska odavno bila spremna za ovakav način obilježavanja Oluje kakav se sprema sutra, a dodaje i da podržava svakoga tko razumije da je za bolji život Srba u Hrvatskoj pošten odnos prema Zagrebu važniji od isticanja Beograda kao glavnog grada Srba u Hrvatskoj. A je li dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine na obljetnicu svojevrsni čin pomirenja?”, Ovisi o načinu dolaska, od nosno o ponašanju na proslavi”, rekao je Ante Nazor.

Premijer ratne Vlade 1991. godine Franjo Gregurić ističe, pak, da se ovakvim načinom obilježavanja Oluje gradi novo društvo, kao i da se za to dovoljno čekalo.

“Trideset godina prošlo je od rata i mi se nemamo čega stidjeti ni bojati. Jasno je da je rat dobiven u Kninu, s hrvatske je strane bilo grešaka i moramo to priznati, ali to moramo pregrmjeti na način da poštujemo žrtve s jedne i druge strane. Ako ćemo ih uvijek samo prebrajati, nikad nećemo doći na zelenu granu”, istaknuo je Franjo Gregurić.

Zaključio je da su stigle generacije koje mogu omogućiti da se gradi zajedničko društvo. Prvi su put, ističe, i u Saboru ljudi koji su praktički poslijeratne generacije.

 

Povratak na Net.hr